16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stvara se Županijski interventni tim Crvenog križa! Danas počinje terenski dio!

3 min read
erenski dio osposobljavanja u sklopu kojega će uz dodatnu edukaciju i uvježbavanje biti provedena i praktična provjera znanja, vještina i spremnosti, održava se na području Meca, Općina Darda dana 9. i 10. listopada 2021. godine.

Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije s ciljem osposobljavanja dostatnog broja pripadnika osnovnih jedinica interventnih timova Općinskog i gradskih društava Hrvatskog Crvenog križa, koji su ujedno i članovi Županijskog interventnog tima u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem nastavlja s provedbom osposobljavanja novih pripadnika osnovnih jedinica interventnih timova – javlja Crveni križ OBŽ i nastavlja…

Osposobljavanje se provodi u dva dijela, sukladno Programu obuke operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa uz poštivanje uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih za trenutnu epidemiološku situaciju. Prvi dio osposobljavanja u kojemu pripadnici osnovne jedinice Županijskog interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije stječu teorijska znanja potrebna za djelovanja u kriznim situacijama, proveden je Orahovici 2. i 3. listopada 2021. godine.

Terenski dio osposobljavanja u sklopu kojega će uz dodatnu edukaciju i uvježbavanje biti provedena i praktična provjera znanja, vještina i spremnosti, održava se na području Meca, Općina Darda dana 9. i 10. listopada 2021. godine. Također 10. listopada u 10,30 sati održati će se smotra Osnovne jedinice interventnog tima Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije na kojoj će se s ciljem razmjene iskustava okupiti većina članova.

Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama jedan je od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan. Hrvatski Crveni križ zato u svojem djelovanju stavlja poseban naglasak na aktivnosti vezane za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te pomaganje pogođenim zajednicama u oporavku. Temeljne zadaće Hrvatskog Crvenog križa su opremanje i osposobljavanje vlastitih operativnih snaga te edukacija stanovništva svih dobnih skupina. Redovitim edukacijama djelatnici i volonteri stječu specijalistička znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama.

Županijski interventni tim Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije operativna je snaga ustrojena iz redova zaposlenika i/ili volontera društava Hrvatskog Crvenog križa Osječko-baranjske županije s područja Osječko-baranjske županije koji su osposobljeni za djelovanje u kriznim situacijama i zadovoljavaju uvjete sukladno Smjernicama o ustroju, zadaćama i obuci operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa.

Pripadnici Županijskog interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije koji sudjeluju na osposobljavanju zaposlenici su i volonteri s višegodišnjim iskustvom, a dolaze iz društava Crvenog križa Beli Manastir, Darda, Donji Miholjac, Đakovo, Našice, Osijek i Valpovo. Većina sudionika tijekom svog volontiranja i rada u sustavu Hrvatskog Crvenog križa svoje vještine, znanja i humanitarno djelovanje pokazali su i potvrdili sudjelovanjem u brojnim kriznim situacijama kao što su poplave, migrantska kriza, požari, potres. Većina pripadnika Županijskog interventnog tima tijekom 2021. godine uključena je u aktivnosti na sprječavanju zaraze i smanjenu posljedica epidemije novog koronavirusa, kao i u aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa koje se provode s ciljem pomoći potresom stradalom stanovništvu na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije – zaključuju iz Crvenog križa.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments