28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Za testiranje i liječenje Covida HZZO dosad platio 2.130.000.000 kuna (2,13 mlrd.)!

2 min read
Hrvatski zavod za zdravstvo osiguranje od početka pandemije do kraja kolovoza za testiranje i liječenje oboljelih od covida iz obveznog zdravstvenog osiguranja platio je ukupno 2,13 milijarde kuna, kazao je Beroš podnoseći Saboru tromjesečno Izvješće o mjerama protiv epidemije Covida-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u četvrtak u Saboru kako je od početka pandemije do kraja kolovoza ove godine za testiranje i liječenje oboljelih od Covida-19 iz obveznog zdravstvenog osiguranja plaćeno ukupno 2,13 milijarde kuna.

Hrvatski zavod za zdravstvo osiguranje (HZZO) od početka pandemije do kraja kolovoza za testiranje i liječenje oboljelih od covida iz obveznog zdravstvenog osiguranja platio je ukupno 2,13 milijarde kuna, kazao je Beroš podnoseći Saboru tromjesečno Izvješće o mjerama protiv epidemije Covida-19.

Odgovarajući na zabrinutost za zdravstveno stanje nacije ministar je rekao kako je tek za 1,9 posto manje kontakata koje građani uspostavljaju s liječnicima obiteljske medicine, a povećan je broj telefonskih i e-mail kontakata, dok se preventivne mjere, posebno za onkološke bolesnike, odvijaju u najvećoj mogućoj mjeri s obzirom na okolnosti.

Kad je riječ o broju naručenih doza cjepiva pojasnio je da se one odnose ne samo na ovu, već i na 2022. i 2023. godinu.

Na nove varijante virusa cjepivo djeluje u 75 do 80 posto slučajeva

O povezanosti cijepljenja i mortaliteta Beroš je istaknuo kako kao svjetska populacija imamo sreće da cjepivo djeluje na nove varijante virusa. “Moramo biti zahvalni znanosti i struci što je iznjedrila cjepivo koje na nove varijante djeluje u 75 do 80 posto slučajeva. Ovo cjepivo, kao nijedno na svijetu, ne štiti 100 posto”, poručio je  Beroš zastupniicma.

Za samo izvještajno razdoblje od lipnja do kraja kolovoza naveo je kako je to bilo razdoblje s bitno slabijim intenzitetom epidemije, što je doprinijelo odličnim turističkim rezultatima.

U izvještajnom razdoblju zdravstveni sustav se prilagodio, smanjio covid odjele i povećao pružanje zdravstvene zaštite ostalim pacijentima i nastavljeno je intenzivno provođenje testiranja i nadzora zaraženih te cijepljenje, kazao je ministar.

U tri mjeseca utrošeno ukupno 1,5 milijuna doza cjepiva.

Dodao je da je od početka lipnja otvoreno 249 punktova, najviše u priobalju, za provođenje brzih antigenskih testiranja i izdavanje Covid potvrda, a u tri mjeseca utrošeno ukupno 1,5 milijuna doza cjepiva.

“Unatoč velikom broju turista i domaćeg stanovništva uspjeli smo održati mirnu i stabilnu epidemiološku situaciju u zemlji, osigurali smo status najsigurnije destinacije na Mediteranu”, istaknuo je Beroš i dodao da je u tri mjeseca u Hrvatskoj zabilježeno ukupno 18.622 slučajeva zaraze.

(Hina)

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 1851 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 18 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 9620, među njima je 871 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 122 pacijenta. 

Od početka pandemije ukupno je zabilježeno 422.908 osoba s koronavirusom, od kojih je 8847 umrlo. Ukupno se oporavila 404.441 osoba, od toga 1305 u posljednja 24 sata. 

U samoizolaciji je trenutno 18.890 osoba.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments