20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ćorić kaže da bi, bez intervencije Vlade, dizel jutros bio skuplji za 0,63 lipe, benzin za 0,39!

2 min read
Podsjetimo kako je dizel u jednom trenutku stigao jako blizu cijene od 11,40, benzin samo nekoliko lipa više, a što je bila rekordna cijena oba goriva ikada u Hrvatskoj. Vlada je reagirala Uredbom.

Vlada je nekoliko dana zamrzla cijenu goriva na 11 kuna za dizel i 11,10 za benzin. Da nije te mjere i tog postupka, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić tvrdi kako bi ovo jutro svanulo prilično ‘gorke rose’. Do u lipu je sinoć izračunao vjerojatni rast cijene goriva u tjedan dana i objavio obračun na Twitteru. Ćorić piše da bi ovaj trenutak bio vrlo teško jutro…

– Cijene nafte nastavile su rasti i da nije došlo do intervencije Vlade Republike Hrvatske, sutra bismo svjedočili značajnom poskupljenju. Prema izračunima, u odnosu na Uredbom utvrđenu cijenu, Eurodizel bi bio skuplji 0,63 kn, Eurosuper 95 za 0,39 kn, dok bi Eurosuper 100 prešao 12 kn po litri – napisao je sinoć Ćorić na Twitteru, dodajući i pomirljive pretpostavke kako će takav trend na tržištu biti još kratko, do kraja godine…

– Trenutni podatci govore da bi se globalno tržište trebalo stabilizirati do kraja godine, a mi nastavljamo pratiti cijene i trendove na tržištu naftnih derivata te ćemo upotrebljavati sve raspoložive mehanizme kako bismo ublažili pritiske na gospodarstvo i standard građana – zaključio je Ćorić sljedećom objavom.

Podsjetimo kako je dizel u jednom trenutku stigao jako blizu cijene od 11,40, benzin samo nekoliko lipa više, a što je bila rekordna cijena oba goriva ikada u Hrvatskoj. Vlada je reagirala Uredbom.

Druga posljedica te odluke je da su prvo INA, a potom i Tifon, uz primjenu Uredbe, odlučili nasaviti prodavati svoja Premium goriva samo do siteka zaliha, dodajući kako bi im prodaja skupljih goriva s više aditiva, a po istoj cijeni, bila neisplativa. U isto vrijeme, spomenuti kažu da standardna goriva nisu upitna.

Foto: Pixabay (ilustracija) & OBŽ (screenshot)

Facebook Comments