28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Plenković o varijabilnim kamatama i ‘dizanju panike’: Ne moramo skakati na prvu loptu!

1 min read
Plenković je ustvrdio i kako je Vujčićeva zamjenica Sandra Švaljek rekla da Europska središnja banka ne kani dirati u kamate još dvije godine.

– U vremenu smo kada su kamate najniže, da se država, gospodarstvo i građani zadužuju po najnižim kamatnim stopama. Ne vidim tu nikakvu veliku opasnost – kazao je jučer premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a nastavno na temu mogućeg povećanja varijabilnih kamatnih stopa, kakvu je najavio guverner HNB-a Boris Vujčić. Štoviše, Plenković se ozbiljnije ‘okomio’ na Vujčićeve izjave,,,

– Cilj političkih nastupa onih koji imaju nekakav šešir na glavi, nekakvu važnu dužnost, jest taj da govore istinu i signaliziraju neke teme, ali isto tako nije da kreiraju nekakvu paniku u javnosti koja bi trebala izazivati zabrinutost građana – kazao je Plenković, dodajući kako mu nije jasno kako je ta tema postala aktualna kroz te njegove nastupe.

Bio je to komentar na Vujčićevu najavu kako bi kamatne stope mogle rasti za oko 10 do 20 posto, što je kasnije, sljedećeg dana, Vujčić ublažio, dodajući kako je to jedna mogućnost, malo vjerojatna.

Plenković je ustvrdio i kako je Vujčićeva zamjenica Sandra Švaljek rekla da Europska središnja banka ne kani dirati u kamate još dvije godine.

– Ne moramo skakati na prvu loptu – rekao je Plenković, a malo nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te saborskog Kluba HDZ-a.

Foto: OBŽ (arhiva, ilustracija, screenshot)

Facebook Comments