29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Do cca. 10 sati u Osijeku 3. dozu cjepiva primilo već 70-tak osoba!

2 min read
I stvari sada izgledaju ovako... Tko se cijepio s dvije doze Pfizera, dobiva Pfizer. Tko se cijepio Modernom, dobiva Modernu. A ono koji su se cijepili AstraZenecom ili Johnsonom, mogu za 3. dozu birati Pfizer ili Modernu.

Dolaskom prvih doza cjepiva u Hrvatsku, koncem prošle i početkom ove godine, još onda kada je dr. Krunoslav Capak sjedio na kutiji cjepiva, bilo je onih koji su se cijepili jer bi se slučajno zatekli kod liječnika, a bilo je, eto, cjepiva viška.

Međutim, sada cjepiva ima i više nego viška, zateći se možete zaista na bilo kojem od punktova i zaista nema prepreka cijepljenju protiv Covida-19. Štoviše, krenulo je cijepljenje 3. dozom i u Osječko-baranjskoj županiji, danas prvi dan, a na punktovima u Osijeku i Belom Manastiru, bez poziva.

U Drinskoj ulici u Osijeku, jutros od 8 do 10 sati i ‘par minuta’, po svoju 3. dozu došlo je 70-tak naših sugrađanki i sugrađana, o čemu je svjedočila u razgovoru s novinarima dr. Senka Samardžić, voditeljica Službe za javno zdravstvo NZJZ Osječko-baranjske županije.

– Odaziv je prilično velik. Nismo očekivali baš ovakav odaziv, jer relativno kasno je otvoren punk i poslana obavijest putem medija, tek jučer poslijepodne, ali do sada smo od 8 sati cijepili 70-tak osoba 3. dozom. To je dosta dobar odaziv – kazala je Samardžić, a čiji punk nastavlja raditi i danas poslijepodne, od 14 do 19 sati.

– Treću dozu mogu dobiti sve osobe koje su primile dvije doze, a od 2. doze je prošlo najmanje 6 mjeseci. Svakako cijepimo starije od 65 godina, kronične bolesnike… I one koji su imunokompromitirani, a koji 3. dozu mogu dobiti i 4 tjedna poslije 2. doze. No, za to moraju imati suglasnost specijaliste, koji dobro zna kada je najbolji trenutak za njih i primitak 3. doze – nizala je Samardžić.

A na ‘točioniku’ su Pfizer i Moderna.

I stvari sada izgledaju ovako… Tko se cijepio s dvije doze Pfizera, dobiva Pfizer. Tko se cijepio Modernom, dobiva Modernu. A ono koji su se cijepili AstraZenecom ili Johnsonom, mogu za 3. dozu birati Pfizer ili Modernu.

Nadalje, vrlo važno je znati i da osobe koje su s cijepile protiv gripe, da do cjepiva protiv bolesti Covid-19 moraju pričekati barem 10-tak dana.

Usput, primjećen je i pojačan odaziv na cijepljenje prvom i drugom dozom u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, a s obzirom da epidemija, sugeriraju brojke i riječi stručnjaka, nezaustavljivo ide dalje.

Foto: Google Street View (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments