Ned. stu 28th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Predsjednik Milanović odlikovao i Osječanina Žarka Plevnika, Redom hrvatskog trolista!

3 min read
Na odlikovanjima zahvalio je Žarko Plevnik koji je istaknuo da to nije priznanje samo njemu već i brojnim njegovim kolegicama i kolegama koji su se kao profesionalci odazvali obrani domovine. „Mi nismo imali oružje već su naše oružje bili slika i riječ, oružje koje je itekako pridonijelo internacionalizaciji agresije na Republiku Hrvatsku i hrvatski narod“, rekao je.

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je danas u Uredu predsjednika Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu i izravnoj ratnoj opasnosti ratne izvjestitelje iz Domovinskog rata, Žarka Plevnika i posmrtno Željka Ružičića – stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika, a kojeg prenosimo u cijelosti…

„Moja je čast dodijeliti ova odlikovanja“, rekao je predsjednik Milanović prilikom uručenja  odlikovanja istaknuvši kako su novinari odigrali vrlo važnu ulogu za vrijeme Domovinskog rata. „To je bilo grozno vrijeme i vrijeme zla. Novinari su u takvim sukobima na neki način ‘sjedeća meta’“, istaknuo je Predsjednik dodavši kako je u to vrijeme bilo jako opasno biti  novinar i izvještavati s kriznih područja i bojišta. „Vidjeli smo što se događalo i koliko je ljudi nastradalo zato da bi informacija doprla do javnosti. Tada, u vrijeme kada je Hrvatska branjena 1991. godine, to je bilo jako važno jer istina se teško probijala“, poručio je predsjednik Milanović.

Na odlikovanjima zahvalio je Žarko Plevnik koji je istaknuo da to nije priznanje samo njemu već i brojnim njegovim kolegicama i kolegama koji su se kao profesionalci odazvali obrani domovine. „Mi nismo imali oružje već su naše oružje bili slika i riječ, oružje koje je itekako pridonijelo internacionalizaciji agresije na Republiku Hrvatsku i hrvatski narod“, rekao je.

Uz odlikovanog Žarka Plevnika na svečanosti uručenja bile su supruga Katarina Plevnik i kćer Maša Plevnik Cvitanušić. Posmrtno odlikovanje dodijeljeno Željku Ružičiću preuzela je supruga Ankica Ružičić, uz koju je bio sin Ivica Ružičić. Na svečanosti uručenja odlikovanja ratnim izvjestitelja bili su i predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a, predsjednik Marinko Ćavar, dopredsjednik Zdravko Fuček, članovi Upravnog odbora Zbora Petar Granić, Dragica Lemešić, Zlatko Mehun, Verica Mađer, Dubravka Vukoja, Marija Petrinović i Božidar Pipunić, članovi Nadzornog odbora Marija Dujmić i Davor Iljadica, tajnik Zbora Branko Pek, članovi Rene Babić i Dino Tomaš te predlagatelj odlikovanja Zlatko Dernaj. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković – zaključuje se u priopćenju.

Osječnin Žarko Plevnik rođen je u Virovitici, ali se školovao i radio u Osijeku…

  • Od 01. listopada 1964. do 01. listopada 1969. voditelj Odjela za rad s omladinom Sveučilišta u Osijeku
  • Od 01. listopada 1969. do 15. ožujka 1993. novinar na Hrvatskoj radio televiziji – Studio Osijek
  • Od 15. ožujka 1993. do 01. lipnja 1993. viši stručni savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova RH
  • Od 01. lipnja 1993. do 31. prosinca 1993. Konzul I u Generalnom konzulatu RH u Stuttgartu (SR Njemačka)
  • Od 01. siječnja 1994. do 01. listopada 2000. savjetnik za odnose s javnošću u Veleposlanstvu RH Bonn – Berlinu (SR Njemačka)
  • Od 01. listopada 2000. do 01. listopada 2001. privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva RH u SR Njemačkoj – Berlin
  • Od 01. listopada 2001. do 08. veljače 2002. diplomatski savjetnik u IV Upravi Ministarstva vanjskih poslova RH – Odjel za političku analizu
  • Od 08. veljače 2002. do 22. travnja 2003. godine ministar savjetnik–v.d. Glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova RH – Kabinet ministra
  • Povremeno radio kao profesor novinarstva na Gimnaziji u Osijeku
  • Od 23. travnja 2003. godine – imenovan Generalnim konzulom RH SR Njemačkoj sa sjedištem u Hamburgu.
Facebook Comments