29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Krenula zamjena dijela vrelovoda! Projekt od 78 milijuna kuna! Za širenje mreže u Osijeku!

2 min read
Vrijednost projekta je 78 milijuna kuna, od čega 46 milijuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostatak osigurati Hrvatska elektroprivreda. Radovi čiji se završetak očekuje do kolovoza 2023. obuhvaćaju zamjenu 4,4 kilometra postojećeg spojnog vrelovoda promjera 550 milimetara novim vrelovodom promjera 800 milimetara.

U Osijeku je započela realizacija projekta zamjene spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek kojim će se smanjiti gubitci toplinske i potrošnja električne energije te omogućiti daljnje širenje mreže u Osijeku, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Vrijednost projekta je 78 milijuna kuna, od čega 46 milijuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostatak osigurati Hrvatska elektroprivreda. Radovi čiji se završetak očekuje do kolovoza 2023. obuhvaćaju zamjenu 4,4 kilometra postojećeg spojnog vrelovoda promjera 550 milimetara novim vrelovodom promjera 800 milimetara.

– Ova investicija dio je velikog investicionog zamaha HEP-a u gradu Osijeku od oko 180 milijuna kuna gdje se radi o ugradnji akumulatora topline i parnih kotlova koji se mijenjaju kako bismo zadovoljili sve potrebe stanovnika grada Osijeka vezano za grijanje i toplinsku energiju – kazao je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić.

– Zamjena spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek jedan je od šest strateških projekata unutar Urbane aglomeracije Osijek koji zajedno vrijede oko 290 milijuna kuna te značajno podižu komunalni standard i kvalitetu života građana. Realizacijom ove investicije građani i gospodarski subjekti Osijeka dobit će pouzdan i energetski učinkovit toplinski sustav u Osijeku, kao i mogućnost njegovog daljnjeg razvoja, uz još čišći i zdraviji okoliš, stoga zahvaljujem HEP-u i nadležnome ministarstvu te čestitam na uspješnoj pripremi ovako kompleksnog projekta”, izjavio je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Dodao je kako je ovaj projekt ,,tek jedan u nizu velikih strateških projekata koji se trenutačno provode na području grada Osijeka, ukupne vrijednosti preko milijardu kuna, a u pripremi su i novi koji premašuju 2 milijarde, čime Osijek jasno potvrđuje svoju ulogu kao pokretača urbanoga i gospodarskog razvoja ove regije”.

Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana, istaknuo je značaj ovoga projekta za grad Osijek kao središta cijelog istoka Hrvatske:

– 4,4 kilometra novog toplovoda znače sigurnost za više od 11.000 Osječana, ali i stvaraju preduvjet za nova ulaganja u komunalnu gradsku infrastrukturu – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Inače, postojeći spojni vrelovod od TE-TO Osijek do Toplane Pogona Osijek položen je 1987., a zbog njegove dotrajalosti smanjene su sigurnost i pouzdanost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te mogućnost daljnjeg razvoja vrelovodne mreže.

Realizacijom projekta smanjit će se gubitci toplinske energije s trenutnih 7,66 posto na 6,58 posto, što će rezultirati uštedom u potrošnji primarnog goriva u termoelektrani – toplani od 6 151 MWh. Stvaranjem povoljnijih hidrauličkih uvjeta u vrelovodnoj mreži stvorit će se uvjeti za daljnji razvoj toplinskog konzuma te će se smanjiti potrošnja električne energije za pogon pumpi za 2 534 MWh, a što će nadalje rezultirati dodatnom uštedom u potrošnji primarnog goriva za proizvodnju električne energije u Republici Hrvatskoj na razini 6.205 MWh. Navedene uštede dovest će do smanjenja emisija CO2 u iznosu 4 378 t/god.

Tekst i foto: Grad Osijek

Facebook Comments