29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gorivo ‘na slobodi’! Očekuje se pad cijena od utorka! Plenković: Imamo alat za svaki put!

2 min read
- S obzirom da je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, što bi se zapravo odrazilo na cijene od sutra, potrebno je donijeti Uredbu o prestanku važenja ove Uredbe i utvrđivanju cijena maloprodajnih naftnih derivata... - kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Neslužbeno, dizel ide ispod 11 kuna, ne značajno, ali će od sutra biti. A benzin? Također ispod 11 kuna, neslužbeno. Kako je on bio skuplji, njegova pad cijene tim je izraženiji. Pa ipak, neće biti bitno ispod 11.

Vlada je danas na svojoj sjednici izvan snage stavila raniju Uredbu o ‘zamrzavanju’ cijena goriva, a gdje je uslijed stalnog rasta cijena nafte, gorivo stiglo na iznad 11 kuna. Vlada je tada Uredbom odredila maksimalnu cijenu dizela od 11 kuna i benzina od 11,10. Uredba je sada izvan snage, jer cijene nafte na svjetskim tržištima sustavno padaju. Uslijed toga se očekuje i pad cijene goriva.

– S obzirom da je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, što bi se zapravo odrazilo na cijene od sutra, potrebno je donijeti Uredbu o prestanku važenja ove Uredbe i utvrđivanju cijena maloprodajnih naftnih derivata… – kazao je ministar Tomislav Ćorić.

– Smatram da smo sa ovom pravovremenom Uredbom napravili odličan potez. Neke zemlje su i slijedile taj naš primjer. S obzirom na načela slobodnog tržišta i u promijenjenim okolnostima, Uredbu stavljamo van snage. Važno je da naši građani i gospodarstvenici shvate da imamo ovakav alat i mehanizam u rukama. U slučaju da je to potrebno zaštititi ćemo – dodao je i premijer Andrej Plenković.

Za vrijeme trajanja Uredbe pale su cijene autoplina i premium goriva, za po par lipa, autoplina za oko 12 i premium goriva za oko 6 lipa. Taj pad cijena se dogodio koncem 11. mjeseca.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments