29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Projekt Adobe predstavljen pružateljima usluga u turizmu na Adventu u Pečuhu

2 min read
Nakon povezivanja s predstavnicima udruge Zsolnay, ciljevi projekta Adobe su približeni i pružateljima usluga u turizmu, koji su pokazali interes za razvijanjem pristupačnog turizma.

Osječko-baranjska županija i mađarska Županija Baranya zajedničkim snagama rade na poboljšanju pristupačnosti turističke ponude za osobe s invaliditetom. To se polako postiže provedbom prekograničnog projekta Adobe, koji je dobio prikladnu promociju i u sklopu adventskog programa u mađarskom gradu kulture – Pečuhu. Upravo ondje je ostvaren kontakt s predstavnicima udruge Zsolnay u prostranom i sadržajnom Kulturnom centru Zsolnay, dok je sve zaokruženo prezentacijom projektnih ciljeva i aktivnosti pružateljima usluga u turizmu, koji su pokazali interes za razvijanjem elemenata pristupačnog turizma.

Kulturni centar Zsolnay kao primjer inkluzije

Predstavnici udruge Zsolnay otkrili su kako su njihove kulturne aktivnosti, poput radionica, raznih manifestacija, izložbi, predstava i koncerata uvijek dostupne osobama s invaliditetom, jer je i sama kulturna četvrt obnovljena prema standardima pristupačnosti. Tako je kroz razmjenu iskustava na štandu projekta Adobe ustanovljeno kako najpoznatija kulturna četvrt u Mađarskoj ima dizala i podizne platforme za osobe s invaliditetom, kao i kosine, rukohvate i niske pragove koji olakšavaju kretanje osoba s invaliditetom. No, uz Adobe promotivne materijale, predstavnici udruge Zsolnay su saznali sve o ciljevima i  planovima projekta, zaključujući da će im upute i temeljite analize uvelike pomoći u unaprjeđivanju ponude.

Zainteresirani ugostitelji, OPG-ovi i vinari

Sadržajni program Adventa u središtu Pečuha okupio je mnoštvo posjetitelja, koji su isprobali proizvode brojnih izlagača. Naime, upravo su pružatelji usluga u turizmu u fokusu promocije projekta Adobe, jer s novim saznanjima mogu unaprijediti svoju ponudu. Stoga su pretežito ugostitelji, OPG-ovi i brojni vinari kroz publikacije i promotivne materijale projekta dobili uvid u to kako im veće preinake u objektima, poput postavljanja pristupnih rampi, prilagođenih toaleta i asistivne tehnologije, mogu pomoći u privlačenju izrazito zahvalne skupine turista – osoba s invaliditetom. S druge strane, manje prilagodbe poput svjetlosne signalizacije, označenih parkirališnih mjesta, prilagođenih jelovnika i edukacije zaposlenika, mogu poboljšati njihovo zadovoljstvo i ujedno pomoći u razvijanju inkluzivnije zajednice.


Projekt vrijedan 195 tisuća eura

Projekt ADOBE – Pristupačne turističke destinacije i usluge u graničnim područjima (eng. Accessible Tourism Destinations and Services in Border Areas) sufinanciran je sredstvima iz Interreg Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 195.000,00 eura, dok EU sufinanciranje iznosi 165.700,00 eura. Trajanje projekta je 20 mjeseci (od 1.5.2020. do 31.12.2021.). Korisnik projekta je Osječko-baranjska županija, projektni partner je Županija Baranya, a pridruženi partneri su Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske i Ministarstvo za ljudske potencijale Republike Mađarske.

Ovaj članak kreiran je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Osječko-baranjske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Foto: OBŽ (PR)

Facebook Comments