Uto. sij 25th, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vulin i Grad najavili jaču borbu s ambrozijom! Idu izmjene Odluke o komunalnom redu…

2 min read
Pojednostavljeno, makar nije izgovoreno, 'prebaci' li se jače odgovornost na privatne vlasnike u održavanju zelenih površina, Unikom će se moći 'razmahati' jače na javnim površinama u borbi protiv ambrozije.

Dušan Rudež, ponajveći osječki borac protiv ambrozije, nije više s nama. No, ostavština je jaka. Osim ‘silvestarskog skoka’ u Zimskoj luci, ‘Tuljana’ Osijek pamti po gorljivoj borbi sa svakim cvijetom ambrozije. Grad Osijek ove je godine podržao nastavak tradicije skoka u studenu Dravu na Staru godinu, ali razumjevajući ‘Tuljanove’ glavne motive skretanja pozornosti, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin najavio je na Silvestrovo pojačanu borbu protiv ove alergene biljke, protiv ambrozije.

– Ambrozija je ogroman problem za veliki broj naših sugrađanki i sugrađana. Svakako i onih koji dolaze u Osijek u vrijeme cvjetanja ambrozije. Mi ćemo početkom godine ići u izmjenu Odluke o komunalnom redu, makar postoje već zakonske odredbe koje nalažu uklanjanje ambrozije. Bilo je jako puno javnih površina, moramo priznati, koje su bile prekrivene ambrozijom, a to je ono što ćemo sada mijenjati – kazao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

– Kada sam najavio izmjene Odluke o komunalnom redu, mogu najaviti, a budući da je do sada Unikom, naše komunalno poduzeće, vrlo često moralo intervenirati na površinama koje nisu u njihovoj nadležnosti, već su privatne, da će se rasteretiti njihovi kapaciteti, koji će moći biti usmjereni borbi protiv ambrozije – dometnuo je Dragan Vulin.

Pojednostavljeno, makar nije izgovoreno, ‘prebaci’ li se jače odgovornost na privatne vlasnike u održavanju zelenih površina, Unikom će se moći ‘razmahati’ jače na javnim površinama u borbi protiv ambrozije. Također, makar ni to nije izgovoreno, pojačana redarska služba Grada svakako bi mogla ‘stisnuti’ privatne vlasnike parcela obraslih u ambroziju.

Članak 16. Odluke o komunalnom redu Grada Osijeka kaže… “Radi otklanjanja štetnih utjecaja za život i zdravlje ljudi, vlasnici, odnosno korisnici okućnica, predvrtova i vrtova, neizgrađenog građevnog zemljišta, te obrađenog ili
neobrađenog poljoprivrednog zemljišta na području grada Osijeka, dužni su s takvih površina kontinuirano uklanjati i uništavati ambroziju i druge štetne biljke.
U slučaju ne izvršavanja obveze iz prethodnog stavka, obvezu uklanjanja ambrozije i drugih štetnih biljaka, vlasnicima, posjednicima i korisnicima će naložiti službena osoba komunalni redar odnosno poljoprivredni redar”.

A Članak 132. veli… “Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 kn kaznit će se pravna osoba ako…”, a onda između ostalog, u svojoj Točki 5… “ne uklanja ambroziju i druge štetne biljke (članak 16. stavak 1.)”.

Foto: Pixabay (ilustracija) & OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)