28. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječki ugostitelji trpe velike troškove, ali kažu: Kava u Osijeku 20 kuna? Ne!

2 min read
Znaju da 20 kuna nije za osječke prilike i džep, ali se plaše kao i mi kakve će biti cijene kave u nabavi obistine li se priče o nestašici kave na globalnoj razini i povećanju cijene.

Nije to bila velika anketa OsijekExpressa. Nazvali smo telefonski petero ugostitelja u Osijeku, dozvoljavamo ga shvatiti kao reprezentativni uzorak, dali im anonimnost (podatci poznati redakciji nap.a.), makar su među onima čije lokale rado posjećujete i koji svakako svojom ponudom i cijenama usmjeravaju i druge, a koji su gotovo jednoglasno rekli da se cijena šalice kave u Osijeku u njihovim ugostiteljskim objektima neće popeti do 20 kuna. Troškovi su im rasli, kako plin, tako i struja, troškovi života rastu, ali su mišljenja da bi cijena šalice kave od 20 kuna bila previsoka za slavonske prilike.

– Pratim u novinama razvoj te priče. Iskreno, mi od dobavljača nismo dobili nikakvu službenu najavu da će cijene kave rasti, a sukladno čemu ja, iz te perspektive, ne mogu govoriti o potrebi poskupljenja kave. S obzirom na neke druge naše troškove koji su rasli, možemo govoriti o potrebi poskupljenja, a i ako poskupi kava kako se govori, onda ćemo možda morati podići cijenu, ali nikako do 20 kuna. To ne – kazao nam je jedan od osječkih ugostitelja, a uz čiju priču praktički stoji i njegova ‘konkurencija’…

– Osnove za podizanje cijene ima. Jer, svi su troškovi rasli i Vama i nama. Od goriva za naša vozila, energenata… Da, cijena kave bi mogla rasti u lokalu, ali mislim da bi cijena od 15 kuna bila realnija od ovoga što se spominje – dodao je drugi.

Ugostiteljica iz Retfale, vlasnica lokalnog kafića također razumije potrebe svojih gostiju. S njima i radi i živi…

– Plin nam je otišao gore za 200%, struja užasno. Cijene svega su nam otišle gore. Hoće li i kava nama kao ulazna stavka poskupjeti, ne znam. Bude li tako kako se priča, morat ćemo se usklađivati, ali nema govora o šalici kave za 20 kuna. Takva cijena bi bila propast za nas u Osijeku. Neće nas kava izvući iz problema poskupljenja svega drugog. Može se dogoditi da podignemo cijenu, ali za kunu, dvije po šalici, ne više – poučila nas je retfalačka ugostiteljica.

Napokon, s rečenim se slažu i ostali. Znaju da 20 kuna nije za osječke prilike i džep, ali se plaše kao i mi kakve će biti cijene kave u nabavi obistine li se priče o nestašici kave na globalnoj razini i povećanju cijene. Kao i mi, čekaju Brazilce da uspostave kanale distribucije i da sve prođe bez prepreka.

Foto: Pixabay (ilustracija) & OsijekExpress.com (ilustracija)