14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zovu li nas Harkányi, Siklós…? Mađari zamrzli cijene! Šećer 5,30, parizer od 15,66 kuna…?

2 min read
Ovako stvari stoje... Izdvojili smo nekoliko artikala i njihove cijene. Nisu to iste make kao u Hrvatskoj, gdjegod robne marke trgovina poput Lidla, Aldija, Tescoa..., ali kakve kupujemo i u Hrvatskoj.

Harkany, Siklos…, danas su prazna mjesta, bez žice i sokova, plastike i jeftinih odijela za svatove… Ali…? Hoćemo li opet u redove po ‘kolbas, šonku, parizer, hrenovke’…? Hoće li trgovci ondje oprati izloge u kojima još uvijek stoje natpisi na hrvatskom jeziku, stare tečajne liste…? U to smo se uvjerili prije godinu dana.

Apsolutno je razvidno kako je u Hrvatskoj posljednjih mjeseci poskupjelo sve. Cijene svega su ‘puzajuće tiho’ došle na razine da gdjegod podaci DZS-a o prosječnom godišnjem porastu cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju od 3,8% izgledaju, da oprostite, smiješno.

Brojni su artikli dvoznamenkasto postotno poskupjeli! Ono što posebno plaši sljedećih dana, a napose od 1. travnja poskupljenjem energenata, jest kako će se sve to odraziti nadalje na cijene namirnica, brojnih artikala.

Index u svom tekstu otkriva kako su Mađari poduzeli korake i zamrznuli cijene osnovnih namirnica, i to od 1. veljače. Istražili smo zakratko neke od cijena u katalozima njihovih trgovina i došli do zaključka kako bi lako mogli ponovno oživjeti Harkanj, Šikloš…

Ovako stvari stoje… Izdvojili smo nekoliko artikala i njihove cijene. Nisu to iste marke kao u Hrvatskoj, gdjegod robne marke trgovina poput Lidla, Aldija, Tescoa…, ali kakve kupujemo i u Hrvatskoj.

Šećer primjerice stoji na akciji 239 forinti, standarno oko 249, što bi u kunama iznosilo – 5,30 kune.

Nadalje, brašno je standardne cijene oko 159 forinti, ili – 3,4 kune.

Litra suncokretovog ulja kreće se od 569 do 679 forinti, odnosno – od 12 do 14 kuna,

Litra mlijeka mliječne masti od 2,8% je od 206 do 325 foritni, uglavnom oko 259, što je – 5,4 kune. Nije to, zacijelo, vrhunsko mlijeko, ali mlijeko kakvo na akcijama kupujemo i kod nas.

Pola kilograma mljevenog mesa, svinjskog, u pravilu je oko 579 forinti, ili -12,3 kune, što će reći kako bi kilogram stajao 24,6 kuna.

Kilogram pilećih prsa može se naći, s kostima, po cijeni od 1.199 forinti, ali je realnija i češća cijena oko 1.600 forinti za kilogram bez kosti, što je – u kunama zapravo 33,9 kuna.

Ako želite pivo, primjerice Krušovice, 319 foritni je cijena – ili 6,7 kuna, za pola litre u konzervi.

A onda dolazimo do najdražeg mađarskih proizvoda…

Parizer, ovisno o kvaliteti, za kilogram stoji od 738 do 1.864 forinte, ili – od 15,66 do 39,6 kuna.

A kako je na tržnicama? E, to bez odlaska nemamo kako provjeriti, ali mogli bi smo… Vaš je autor prije nekoliko dana u solidnom budimpeštanskom restoranu pojeo goveđi gulaš za 40-tak kuna, popio kolu za 10.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Katalozi (screenshot)