28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Počinje samotestiranje – Fuchs: Nadam se da roditelji neće varati na testovima djece!

2 min read
Fuchs je naglasio kako je testiranje dobrovoljno, nema prisile. Pa ipak, roditelji koji ne žele testirati djecu, moraju ispuniti o tome obrazac, a onda će u slučaju kontakta sa zaraženom osobom, njihovo dijete biti u samoizolaciji.

A sada Vlada, naziv je emisije Hrvatskog radija u kojoj je jutros gostovao ministar obrazovanja Radovan Fuchs, a ususret početku samotestiranja djece od sljedećeg tjedna. Jer, testovi su stigli u Hrvatsku i krenula je distribucija prema županijama, a otkud će prema školama, nazjad i djeci. Namjera je samotestiranjem ponedjeljkom ujutro u perspektivi eliminirati instituciju samoizolacije, jer svako negativno testirano dijete, bez obzira na kontakt, može u školu.

Fuchs je naglasio kako je testiranje dobrovoljno, nema prisile. Pa ipak, roditelji koji ne žele testirati djecu, moraju ispuniti o tome obrazac, a onda će u slučaju kontakta sa zaraženom osobom, njihovo dijete biti u samoizolaciji.

– Svi oni koji odbiju, njima se, niti djeci, neće dogoditi ništa, jedino što – onoga trenutka kad se pojavi neki pozitivni učenik u razredu, ili eventualno netko iz okruženja tog djeteta bude bolestan, to dijete ide u izolaciju – kazao je.

Pojavilo se tu, svakako, pitanje varanja!? Fuchs veli da roditeljima koji neće testirati djecu, a kažu da su bila negativna, nema načina ući u trag, ali računa na odgovornost.

– Nadam se da neće varati jer se ovo čini zato da ukinemo samoizolaciju – nastavio je.

Inače, prva pošiljka brzih antigenskih testova stigla je u skladište u Jastrebarskom u utorak, a od ukupne količine od 3.000.000 naručenih komada za potrebe testiranja nacije, ponajprije školaraca, u ranije najavljenom sveobuhvatnom planu izuzeća djece od samoizolacije, odnosno testiranja ponedjeljkom prije škole. Paralelno s preuzimanjem pošiljke krenula je i distribucija po županijama, otkud će do kraja tjedna testovi biti podijeljeni i učenicima u školama. Stiglo je, doznaje se, oko 72.000 testova, a još 312.000 ‘putuje’ prema skladištu u priobalju, rečeno je iz Odjela za logističku potporu Ravnateljstva civilne zaštite. Već u srijedu će gdjegod testovi biti podijeljeni i krajnjim korisnicima, dakle učenicima, iako je razumije očekivati da bi sva djeca testove mogla dobiti do kraja tjedna, spremne za prvo testiranje u nedjelju navečer ili ponedjeljak ujutro, prije polaska u školu.

Zamisao je da roditelji testiraju dobrovoljno djecu ponedjeljkom, odnosno nedjeljom navečer, a ponoviti testiranje ukoliko se u razredu pojavi pozitivan slučaj zaraze. Na taj način bi svi negativni učenici nastavili ići u školu, samoizolacije za njih ne bi bilo, neovisno o tome što su kontakti. Takvo testiranje bi se provodilo kroz mjesec dana, da bi se potom prešlo samo na testiranje u onim razredima gdje se pojavi pozitivan slučaj. Treći korak je ukidanje testiranja.

Foto: Youtube (screenshot)