4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Baranji: Igorjelo 100 košnica za pčele! Da su pčele zimovale, bilo bi ih 2.000.000!?

1 min read
Požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Beli Manastir. Do požara je došlo zbog upaljene grijalice koja je radila u garaži, a vlasniku je nastala materijalna šteta oko 40.000 kuna - nastavlja policija.

Danas, 9. veljače, u dvorištu obiteljske kuće, u Šećerani, došlo je do požara u garaži te je izgorjelo oko 100 košnica za pčele, drveni stol, ormar i zamrzivač – javila je jutros Policijska uprava Osječko-baranjska.

Požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Beli Manastir. Do požara je došlo zbog upaljene grijalice koja je radila u garaži, a vlasniku je nastala materijalna šteta oko 40.000 kuna – nastavlja policija.

Ono što se u priopćenju ne navodi, jest – jesu li pčele bile u košnicama!? Jer, da su pčele ondje zimovale, to bi objasnilo zagrijavanje garaže. Srećom u nesreći, pčele nisu bile u košnicama, doznajemo kod vatrogasaca, već samo okviri košnica.

Inače, pčele zimuju na oko 13 stupnjeva u gnijezdu košnice, 10 na ‘periferiji’, što postižu same svojim radom. Broj pčela u košnici je nemoguće odrediti. On je ovisan o velikom broju čimbenika, ali u košnicama može biti od 20.000 do 80.000 pčela. Ljeti su najbrojnije, zimi upravo suprotno. Stoga, u ovih je 100 košnica moglo biti i oko 2.000.000 pčela. Ali, srećom, niti jedna nije bila ondje, vele nam vatrogasci.

Foto: Pixabay (ilustracija)