29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Hakerski’ napad izvršen je na Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku!

2 min read
Malen grad brzo je 'na pladnju' novinarima dostavio ime institucije - Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku. Dekan fakulteta prof.dr.sc. Damir Varevac poučio nas je kada se napad dogodio i koji su razmjeri.

Nakon napada osmunjičenog slavonskog maloljetnog ‘hakera’ na sustav A1, a što se, s obzirom na moć korporacije i ‘svjetla reflektora’ nacije pratilo s iznimnim zanimanjem, napad na sastavnicu osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera odjeknuo je jednako snažno, budući da je i obrazac bio gotovo istovjetan. Osječka je policija javila danas kako je ‘hakerski’ napadnut jedan osječki fakultet, a za onesposobljena računala ‘haker’ je zatražio otkupninu za njihovo ‘otključavanje’, u kriptovaluti. Pa ipak, doznaje OsijekExpress.com, riječ je o značajno benignijem slučaju.

Malen grad brzo je ‘na pladnju’ novinarima dostavio ime institucije – Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku. Dekan fakulteta prof.dr.sc. Damir Varevac izvjestio nas je kada se napad dogodio i koji su razmjeri.

– Napad se dogodio u nedjelju rano ujutro. Kriptirana su nam tri računala, a koja su u tom trenutku bila upaljena. Sam sustav je prepoznao maliciozni napad i onemogućio njegovo daljnje širenje. Tu smo, zapravo, jako dobro zaštićeni. U tijeku su pregledi svih računala na Fakultetu, a kako se ne bi dogodilo da imaju skrivene datoteke koje bi eventualnim pokretanjem operacijskih sekvenci pokrenule daljnji niz. Od ta tri kriptirana računala, dva smo potpuno izbrisali i ponovno instalirali budući da imamo backup podataka, a jedno je izuzela policija radi istrage. Policiji je, kao što znate, slučaj prijavljen. Dodao bih, mi, zapravo, nismo imali nikakve ozbiljne štete u ovom napadu – potvrdio nam je dekan prof.dr.sc. Varevac.

Iznos kojeg je haker potraživao nismo otkrili. Stvar je policijske istrage.

Podsjećamo, PU OBŽ je danas javila – Tijekom vikenda, nepoznati počinitelj je izvršio „hakerski“ napad na službena računala koje koristi fakultet na području grada Osijeka i zarazio ih virusom te onemogućio korištenje – javlja PU OBŽ i dodaje… Na zaražena računala počinitelj je ostavio poruku u kojoj traži plaćanje kriptovalutama uslugu otključavanja računala. Protiv nepoznatih počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće i nastavljamo traganje za počiniteljima – zaključuje policija.

Foto: Google Street View (screenshot) & Pixabay (ilustracija)