19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

KC za Pečuh za koncert filharmonije napunio dva autobusa! Majić: Stvaramo publiku za dvoranu!

2 min read
U 19 sati u pečuškom centru zagrmjet će djela Brahmsa, Schumanna..., a pod ravnanjem dirigenta Zsolta Hamara. U takvom repertoaru nema šanse da i najmanji znalci glazbe ne prepoznaju neku od skladbi.

Jedan je autobus ‘planuo’ za trenutak. Brzo su počeli ‘prodavati’ i drugi. Taj se kasnije pretvorio u ‘doubledecker’ i sada iz Osijeka na put za Pečuh na koncert tamošnje filharmonije, a u organizaciji osječkog Kulturnog centra, putuje čak 120 osoba. Kako je kapacitet tamošnje dvorane oko 400 mjesta, koliki će biti i dvorane u KC-u Osijeku po njezinom dovršetku, jasno je da Osijek stvara, ali i ima publiku za velike koncertne događaje. U Pečuhu će Osječani ispuniti skoro 25% Kodaly centra i uživati u zvucima Panonske filharmonije. Koncert je u petak, a formalno se još danas mogu kupiti ulaznice, ako ih ima više u trenutku dok ovo čitate…

– Mi ćemo imati dvoranu u Osijeku od 400 mjesta, a koja će biti namijenjena i ovakvim događajima. Naša je ideja odlaskom u Pečuh, uz suradnju koju svakako imamo s Pečuhom otprije, bila početak stvaranja publike za naša događanja u vrlo skorom vremenu – počeo je Ivan Kristijan Majić, direktor Kulturnog centra u Osijeku, a u čijoj su spomenutoj, za sada ‘rochbau’ dvorani koncert održale samo Brevisice.

– Naravno da nas raduje odaziv od 120 osoba. Zanimanja ima i više, ali iskreno, uvukli bi smo se ‘u zamku’ s boljim i lošijim mjestima u dvorani, a ne želimo nikome uskratiti pun doživljaj. Dobili smo zaista dobra mjesta u centru, gdje je akustika stvarno izvrsna i nema sumnje kako će ovih 120 osoba uživati istinski u glazbenom događaju – dodao je Majić, zaključujući…

– Bit će uistinu događaj kakvog u Osijeku nismo još mogli organizirati. Ali hoćemo. Svi koji budu išli s nama u petak mogu očekivati vrhunski doživljaj velike dvorane i velikog orkestra, vrlo snažnog zvuka – zaključio je.

Panonska filharmonija je orkestar stoljetne tradicije, a KC vodi Osječane na njihov koncert u petak, 25. veljače. Polazak autobusa je ispred KC-a u 16 sati, povratak odmah nakon koncerta. Cijena ulaznica, skupa s prijevozom, je zaista skromnih 60 kuna. Zapravo, utobusi su besplatni, osigurava ih KC, a ulaznice se plaćaju. Prijave se primaju, ili su se primale, na e-mail KC-a.

U 19 sati u pečuškom centru zagrmjet će djela Brahmsa, Schumanna…, a pod ravnanjem dirigenta Zsolta Hamara. U takvom repertoaru nema šanse da i najmanji znalci glazbe ne prepoznaju neku od skladbi.

Foto: Pixabay (ilustracija) & OsijekExpress.com (arhiva)