14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ljekarne Srce iz Osijeka o tabletama joda: Traže se! Nismo prodali ništa! Nitko nije imao recept!

2 min read
- Važno je naglasiti kako nema indikacije za taj lijek, osim u slučaju nuklearnih katastrofa, do kojih se nadamo neće ni doći. Lijek se ne kupuje “na svoju ruku” i nema smisla uzimati ga bez opravdanog razloga - dodala je Martina Gavran Duvnjak.

Foto: Google Street View (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Dan ranije OsijekExpress.com već je izvijestio neslužbenom informacijom kako Osječanke i Osječani u ljekarnama posljednjih dana traže tablete joda, a od Putinove najave podizanja borbene pripravnosti ruskih vojnih nukleranih snaga, za trajanja ofenzive u Ukrajini, da bi se danas i Ljekarne Osječko-baranjske županije, odnosno Ljekarne Srce, na naš izravan upit, oglasile o novoj potražnji u Osijeku i okolici…

– Imali smo upita pacijenata u vezi nabave i izdavanja tableta joda za slučaj nuklearnih katastrofa. Lijek se izdaje samo na liječnički recept uz uputu liječnika o doziranju te ga nije moguće nabaviti u slobodnoj prodaji u ljekarni. Ljekarne Srce nisu do sada naručile spomenuti lijek, jer nisu zaprimile niti jedan recept – kazala je za OsijekExpress.com glasnogovornica Ljekarni Srce Martina Gavran Duvnjak.

– Važno je naglasiti kako nema indikacije za taj lijek, osim u slučaju nuklearnih katastrofa, do kojih se nadamo neće ni doći. Lijek se ne kupuje “na svoju ruku” i nema smisla uzimati ga bez opravdanog razloga – dodala je Martina Gavran Duvnjak.

Svakih pola sata netko otvori vrata ljekarne i traži jod, otkrila je za Dnevnik Nove TV šefica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, dodajući i kako se te tablete odnose na uske radijuse od mjesta nesreća, u dva protokola od po 15 i 20 kilometara, kao i da će naša zemlja osigurati dovoljnu količinu lijeka ako bude potrebno. Također, rečeno je i kako to nije lijek koji se koristi za sve pacijente, niti za cijelo stanovništvo, već za mlađe od 40 godina, po posebnim protokolima, ovisno o kilogramima…

Foto: Google Street View (screenshot, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)