19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Evo u kojoj su fazi bazeni na Kopiki! Obišli smo radove! Kupanje ovo ljeto! Garant!

2 min read
Kada smo jučer posjetili Kopiku, razvidno je da se olimpijski bazen raskopao cijeli, da je odnesena sva 'šuta', sav nekadašnji beton, sve pločice, da su iskopi već prekriveni prvim folijama...

– Ne zapada li snijeg u ožujku, neće biti izazova oko radova. Mi iskustva imamo. Od bazena u Belom Manastiru, preko brojnih drugih u Hrvatskoj. Rokovi su oštri, ali mi ćemo ih ispoštovati – kazao je i Ivica Crnković, predsjednik uprave Pojektgradnje Plus, a kada su 10. siječnja bageri ‘udarili’ prve neimarske iskope na nekadašnjem olimpijskom bazenu na Kopiki. Jučer smo obišli radove u poslijepodnevnim satima i čini se da radovi napreduju vrhunski, da sezona kupanja nije u pitanju, a napokon – nitko ni ne najavljuje snijeg u ožujku, barem ne kakav bi se zadržao više od 5 minuta.

Ovo je prva faza rekonstrukcije osječke Copacabane. Rok je 180 dana, radovi su počeli 10. siječnja, a gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i župan osječko-baranjski Ivan Anušić najavili su kupališnu sezonu u srpnju.

U okviru prve faze rekonstrukcije, bit će ‘skockani’ olimpijski bazen, nekoć duboki okrugli, sada plići, sa ugostiteljskim sadržajem, bit će riješena najzad i odvodnja, sve sukladno pravilima EU, što uključuje postrojenja i filtracije, a najzad će biti riješen i okoliš Kopike. U srpnju, dame i gospodo, idemo na kupanje na Copacabanu.

Ovo je prva rekonstrukcija osječke Kopike od njezine izgradnje, otprije 46 godina. Nova osječka vlast namaknula je adekvatna sredstva za prvu fazu rekonstrukcije, za drugu će posegnuti prema fondovima EU, prema ministarstvu. Vrijednost prve faze je približno 30 milijuna kuna.

Kada smo jučer posjetili Kopiku, razvidno je da se olimpijski bazen raskopao cijeli, da je odnesena sva ‘šuta’, sav nekadašnji beton, sve pločice, da su iskopi već prekriveni prvim folijama, pod betoniran…

Jednako tako, ‘duboki’ bazen je u istoj fazi, kao i njegovi popratni sadržaji. I sve su prilike kako će neimari uskoro ‘izaći iz zemlje’. Rješavaju se postrojenja odvodnje, a kako ne bi klorirana voda odlazila u Dravu prije nego ju se pročisti. Također, sva druga odvodnja bit će spojena na kanalizacijsku mrežu, a ne kao do sada na septičku jamu. Financijski se u obnovu uključila i Osječko-baranjska županija.

Foto: OsijekExpress.com