18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Presušilo!? U hrvatskom skladištu plina ostao samo ‘plinski jastuk’, minimalna količina!

2 min read
Znači da iz skladišta plin više ne ide van, nego samo unutra. Znači da plina u skladištu više nema, osim obvezne minimalne količine.

– Slijedom prijašnje obavijesti, a na temelju čl. 17. st. 3. Pravila korištenja sustava skladišta plina, OSS potvrđuje svim korisnicima da, u skladu sa st. 1. navedenog članka, Podzemno skladište plina Okoli mijenja ciklus rada te će od dana 7. ožujka 2022. godine od 6:00 sati raditi u načinu rada utiskivanje – napisali su na mrežnoj stranici Podzemnog skladišta plina d.o.o., tvrtke koja u Hrvatskoj skladišti plin kojeg koristimo, koja je nacionalni operater skladištenja plina, a što su i najavili koncem prošlog mjeseca. Što to znači? Znači da iz skladišta plin više ne ide van, nego samo unutra. Znači da plina u skladištu više nema, osim obvezne minimalne količine.

– Pojednostavljeno rečeno, to znači da se više iz skladišta ne može izvlačiti plin, već će se samo u njega utiskivati nove količine koje će biti trošene od 1. listopada, piše Jutarnji list i dodaje… – …ciklus povlačenja plina iz skladišta u Okolima traje od 1. listopada do 31. ožujka, a može se produžiti ili smanjiti za maksimalno trideset dana. Ove godine taj ciklus započeo je dosta kasnije nego što je uobičajeno – 27. listopada – a završio gotovo mjesec dana prije nego što je uobičajeno. Dapače, prema podacima dostupnim na stranicama PSP-a, može se zaključiti kako je tok plina iz skladišta prestao još 28. veljače. U skladištu je u tom trenutku preostalo još 813 milijuna kilovatsati plina, što predstavlja oko 15 posto ukupnog radnog kapaciteta skladišta. Radi se o tzv. “plinskom jastuku” – minimalnoj količini plina koja mora biti prisutna u skladištu… – piše nadalje Jutarnji, a cijeli tekst, kao i umirujuće poruke vjerojatnog izostanka problema u opskrbi čitajte OVDJE.

Naime, promjena načina rada znači i to da se već počelo s punjenjem skladišta…!?

Foto: Pixabay (ilustracija)