29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U subotu (9. travnja) u Osijeku se održava 18. Osječki Ferivi polumaraton!

2 min read
Uz polumaraton (21,1 kilometar), organizira se i utrka za građane „Jel' trčiš, lega?“ na 5 kilometara, zatim utrke muških, ženskih i mješovitih štafeta 3 x 7 kilometara te dječje utrke u duljinama od 300 metara do 1 kilometra.

Na središnjem gradskom trgu u Osijeku, Trgu Ante Starčevića, danas (5. travnja 2022. godine) održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen 18. Osječki Ferivi polumaraton, tradicionalna manifestacija koja će se ove godine održati u subotu, 9. travnja. Riječ je o najvećoj i najposjećenijoj utrci na području Slavonije i Baranje koja se održava od 2005. godine te okuplja brojne sportaše, rekreativce i ostale građane koji žele uživati u trčanju osječkim ulicama.

Uz polumaraton (21,1 kilometar), organizira se i utrka za građane „Jel’ trčiš, lega?“ na 5 kilometara, zatim utrke muških, ženskih i mješovitih štafeta 3 x 7 kilometara te dječje utrke u duljinama od 300 metara do 1 kilometra.

Organizator događaja je Maraton klub Hrvatski sokol iz Osijeka, a pokrovitelji su Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Turistička zajednica Grada Osijeka i Hrvatski crveni križ.

– Pandemija nam konačno dopušta da se okupimo u većem broju i nastavimo se družiti na otvorenom, uz trčanje, bicikliranje, šetnju i druge sportove. Pozivam građane da se odazovu utrci jer nam današnji način života donosi puno sjedenja i korištenja automobila ili javnog prijevoza, pa se i stoga trebamo baviti sportom. Siguran sam da će svi koji prvi puta otrče utrku već iduće godine s nestrpljenjem čekati Osječki Ferivi polumaraton – rekao je župan Ivan Anušić.

Start utrke građana i štafetne utrke bit će od 10.00 sati na Trgu Ante Starčevića, dok će dječje utrke startati od 17.00 sati na šetnici Gornjodravske obale, zapadno od zimske luke. Već je prijavljeno više od 1.250 natjecatelja, i to ne samo iz Hrvatske nego iz još 10 država (USA, Švedska, Norveška, Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Bosna i Hercegovina).

– Osječki Ferivi polumaraton nije samo sportski događaj nego spoj sporta, zabave, kulture i turizma te pridonosi brendiranju Osijeka. Posebno bogatstvo ovog događaja je što ne trče samo sportaši nego i rekreativci, a još više što trče i djeca. Grad će i dalje podržavati ovaj događaj – rekao je gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić. Dodao je da Osijek brine o svojim sportašima i sportskim sadržajima te da će ove godine Osijek prvi put imati pravi olimpijski bazen (na Copacabani), zatim da uvodi i stipendije za sportaše 5. i 6. kategorije, te nastoji sport i rekreaciju podići na što višu razinu.

Osječki Ferivi polumaraton je manifestacija koju od prve utrke organizira Maraton klub Hrvatski sokol, s tim da je Klub od 2008. godine ulazi u partnerstvo s tvrtkom Ferivi & Co d.o.o. te se utrka od tada zove Osječki Ferivi polumaraton. Prošle godine manifestacija je imala najviše sudionika i popratnih sadržaja.

Tekst i foto: OBŽ