17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Trenirate redovito? Ovo je 5 najprljavijih predmeta u teretanama…!?

2 min read
Inače, od 288 uzoraka, 11 je bilo pozitivno na zlatni stafilokok, 77 na MRSA-u. Obje bakterije se smatraju 'super bakterijama' sukladno čemu se teže liječe njihove infekcije.

Nije kvaka na vratima teretane, nitko ne spominje ni druge kvake. Gdje se, zapravo, najbolje ‘talože’ bakterije u teretani. Studija u magazinu BMC Infektivne Bolesti donosi odgovor na ovo pitanje, a pošto su znanstvenici analizirali površinu s 18 predmeta iz 16 prostora za vježbanje u SAD-u, piše Ordinacija Večernjeg. Pronađeni su uzorci bakterije Staphylococcus aureus (Zlatni stafilokok).

Prikupljeno je ukupno 288 uzoraka, a poslije mikrobioloških istraživanja otkriveno je kod kojih je 5 predmeta u teretani vrlo često prisutan zlatni stafilokok. To su – medicinska lopta, tzv. medicinka (62%), isti postotak ima i šipka za zgibove, ploče za utege su treće mjesto (56%), ručke trake za trčanje (50%) i peti predmet je slavina za vodu. Spomenuta kvaka na vratima je na tek 19%.

Inače, od 288 uzoraka, 11 je bilo pozitivno na zlatni stafilokok, 77 na MRSA-u. Obje bakterije se smatraju ‘super bakterijama’ sukladno čemu se teže liječe njihove infekcije.

– Ponekad će bakterija ostati u koži, ali isto tako može ući duboko u organizam te uzrokovati potencijalno opasne infekcije kosti, zglobova, krvnih žila, srca i pluća – pišu autori u studiji.

Zanimljivo, uključeno je bilo 16 teretana u istraživanje, obične, u centrima, bolnicama… Najviše je bakterija bilo u teretanama u velikim centrima, ali razlika, dodaju autori, od teretane do teretane, zapravo, nije velika. Sve je u 10%. Jedino odstupanje je bilo da su bolničke teretane ipak s manje MRSA-e, samo 5%.

Što možete učiniti? Dezinfekcija opreme, pranje ruku, bez dodirivanje lica tijekom vježbanja, prekrivanje sprava ručnikom, rukavice za vježbanje mogu biti od koristi, uznojeno skinuti sa sebe poslije treninga…

Foto: Pixabay (ilustracija)