28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Orezivanjem suhih grana Grad nastoji produljiti život hrastu lužnjaku u Jägerovoj

2 min read
Nije poznato kada je posađen hrast lužnjak, no sasvim je sigurno kako je riječ o prilično starom stablu - zaključuju.

Hrast lužnjak na raskrižju Jägerove i Školske ulice, jedno od poznatijih osječkih stabala i malobrojnih ostataka Generalskog vrta iz 18. stoljeća, bit će pregledan i orezan u srijedu, 20. travnja 2022. godine – javlja Grad Osijek i dodaje…

Stablo se suši od vrha te je u fazi umiranja, zbog čega je nužno orezati suhe grane, pregledati trulež i tretirati ju lijekovima. Grad Osijek stoga je angažirao urbane šumare, arboriste koji će pregledati hrast i tretirati ga s ciljem produljenja njegovog života.

Pregled će se izvesti uporabom instrumenta rezistografa, nakon čega će urbani šumari penjači orezati suhe grane te dati naputke o njegovom daljnjem održavanju. Orezivanje se neće izvoditi iz korpe.

Inače, Generalski vrt iz kojega potječe ovaj hrast lužnjak nastao je u 18. stoljeću. U određenom razdoblju prostirao se na površini od sedam hektara na prostoru između današnje Kapucinske ulice, Europske avenije i Jagerove ulice, a donekle je prelazio i preko Radićeve ulice.

Nije poznato kada je posađen hrast lužnjak, no sasvim je sigurno kako je riječ o prilično starom stablu – zaključuju.

– Nastojimo spasiti sve naše stanovnike. A naš hrast lužnjak je naš stanovnik, stanovnik ovog grada. Počeo je izumirati, sušiti se od vrha, potrebno je orezati i utvrditi stanje, a kako bi ga spasili – kazao je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka Antonio Lozančić.

– Ovo je jedna akcija revitalizacije hrasta lužnjaka. Vrlo je bitan, dio je registra. Sada se radi dijagnostika. Kao i kada liječnici pregledavaju nas, tako sada stručnjaci pregledavaju dokle je došla trulež i onda pristupiti rezanju. Kada se sve oreže, dobit ćemo upute kako koristiti preparat, kako zalijevati, a kako bi spriječili dalje izumiranje. ‘Pacijent’ će preživjeti – rekla je viša stručna suradnica Odsjeka za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka Jasenka Vizentaner

Foto: Grad Osijek