18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dosta! u Osijeku! Potresno svjedočanstvo Osječanke: Sestra me je poslala na WC da se porodim!

2 min read
Zatraženo je da odgovorni za ponižavanje Mirele Čavajde odgovaraju i snose posljedice, da bi bili pročitani i zajednički zahtjevi organizacija civilnog društva upućeni institucijama.

Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena, skup u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i  drugim ženama, kojima se, kako kažu prosvjednici, krše Ustavom zajamčena prava na zdravlje, danas je održan u Osijeku na Trgu slobode. Pročitan je proglas, kojim je istaknuto kako je posljednji slučaj, onaj Mirele Čavajde, ukazao na neuređeni sustav skrbi za žene, nadmoć priziva savjesti, politikanstva…

Zatraženo je da odgovorni za ponižavanje Mirele Čavajde odgovaraju i snose posljedice, da bi bili pročitani i zajednički zahtjevi organizacija civilnog društva upućeni institucijama.

– U bolnici sam bila cijeli dan. Došla sam u 7 sati, a sestra me prvi puta obišla oko 18. Očekivala sam da ću dobiti injekciju ili tablete protiv bolova, jer tako mi je liječnik obećao – počela je čitati tuđe svjedočanstvo pred Osječankama i Osječanima jedna prosvjednica, piše 24 sata, u kojem se dodaje kako ta osoba nije bila ljuta na osoblje, jer jedna je sestra pokrivala cijeli odjel, ali kako je cijeli dan bila sama na stolcu, umrljanog kreveta na kojeg nije željela leći.

Ona je u 13. tjednu trudnoće saznala da dijete umjesto dvije arterije u pupkovini ima samo jednu, uslijed čega bebino srce kuca dvostruko slabije. Bebi je, dodaje, dijagnosticiran Turnerov sindrom. Iako nije htjela prekinuti trudnoću, liječnici su savjetovali da je tako najbolje. U KBC-u u Osijeku dobila je abortivnu pilulu, kao i drugu, koja je trebala utjecati da bebino srce stane, nizala je.

– Osjećala sam pritisak i mislila sam da će me staviti na stol da se porodim, no sestra je rekla da odem na WC te, ako želim obdukciju, rukama zadržim plod. I doista sam to napravila. Vidjela sam ga i držala u rukama – stajalo je u pročitanom svjedočanstvu druge osobe, piše 24 sata, i dodaje kako je zadržana preko noći, uz tri infuzije sljedećeg dana otpuštena, bez riječi.

Foto: Instagram (screenshot)