Ned. svi 22nd, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Država za robne zalihe kupila 4 mil. litara ulja! Za naciju to proizvodi uljara u Čepinu!

1 min read
Godišnje izvješće čepinske uljare tvrdi da je kapacitet proizvodnje 100 tona na dan. U '21. godini plan proizvodnje bio im je 26.443 tone.

Ravnateljstvo za robne zalihe kupilo je 4 milijuna litara jestivog suncokretovog ulja, a posao, izabrana u ubrzanom postupku javne nabave, za naciju će odraditi Tvornica ulja Čepin, doznaje jučer Jutarnji list. Postignuta cijena je, dodaju iz Jutarnjeg, takva da država kupuje ulje po tržišnoj cijeni, za nešto manje od 16 kuna po litri. Ponuda Tvornice ulja Čepin bila je, dodaje se, jedina pristigla na natječaj, cijena je bila 63,2 milijuna kuna, a razloga za odbijanje nije bilo.

Podatci Ministarstva poljoprivrede kažu kako je nacija u ’20. godini proizvela 20 tisuća tona ulja, a sadašnja nabava od 4 milijuna litara za robne zalihe predstavlja ekvivalent od oko 4 tisuće tona, što će reći kako u zalihe odlazi petina domaće proizvodnje. Stručnjak iz Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić za Jutarnji list postavlja pitanje s kojom svrhom to država čini, jer ako je to za podjelu stanovništvu u slučaju krize, tada je O.K., ali ako je ideja pustiti ga na tržište po cijeni od 16 kuna u slučaju intervencije, onda je to za proizvođače loše.

Godišnje izvješće čepinske uljare tvrdi da je kapacitet proizvodnje 100 tona na dan. U ’21. godini plan proizvodnje bio im je 26.443 tone. Više čitajte na izvorniku, OVDJE.

Foto: Pixabay (ilustracija)