Sri. srp 6th, 2022

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kako na sudu završava ‘izgovor’ – Nisam ja, više je vozila na slici!?

2 min read
- Poanta je dakle u očitanju registarske oznake konkretnog vozila! Stoga ako ste nakanili po toj osnovi osporavati počinjenje prekršaja, s obzirom a recentnu sudsku praksu, uspjeh je teško ostvariv - zaključuju iz Revije HAK.

Zbog iznimne sofisticiranosti radarskih uređaja nove generacije s impresivnom memorijom koje mogu snimati promet u oba smjera, u nekoliko traka, treba dobro razmisliti ima li smisla osporavati prekršaj utvrđen „snimkom“ – piše Revija HAK i nastavlja kako je to pitanje koje se često upućuje na njihovu adresu, dodajući kako su prošla vremena osporavanja fotografija radarskih uređaja, da računanje na ‘sreću’ ne prolazi.

– Kanite li prigovarati kako uređaj nema atest, što se ranije često činilo, možda bolje ne! Sud će ga u tili čas zatražiti, a omaška policije koja se tiče izostanka valjane dokumentacije po tom pitanju, ako je suditi po iskustvima u posljednje vrijeme nije moguća – nastavlja Revija HAK, dodajući i kako je često korišteni argumenti da se izmjereno prekoračenje brzine ne odnosi na vaše vozilo, već ono ‘do’ ili ‘pored’, a kada je na slici više vozila.

– Recimo tri trake su na konkretnoj prometnici, u trenutku snimanja paralelno s vama kritičnu lokaciju prolaze još dva vozila. Vi u sredini, a vama jedno vozilo s lijeva, jedno s desna. Nisam ja! Ja sam baš pazio, znam da se tu „snima“. Neće ići. Odnosno teško da će ići. Uređaji su danas silno pametni.  Zorno se to može prezentirani na slučaju mjernog uređaja GATSO, prisutnog na našim prometnicama – niže Revija HAK, pojašnjavajući i o kakvom je mjernom uređaju riječ.

On, naime, mjeri brzinu vozila i slika tablicu vozila, izbacuje sliku vozila u prekršaju, datum, vrijeme, tablicu, lokaciju… Odaslana zraka se odbija od vozila, točno cilja jedno vozilo i očitava tablicu i brzinu.

Revija HAK navodi i primjer osporavanja snimke pred Općinskim prekršajnim sudom u Zagrebu, a gdje je vozač/ica tvrdio/la kako se brzina odnosi na drugo vozilo, pozivajući se na činjenicu kako svakodnevno putuje tom dionicom, zna za kameru i kako si ne bi nikada dospustio/la prekoračanje brzine.

A onda… od strane suda je pribavljen i atest  tj. dokaz o ispravnosti konkretnog uređaja za mjerenje brzine. Uređaj je bio ispravan. Sud je konstatirao kako „su na fotografijama snimljene samo registarske oznake vozila okrivljenika, a uređaj je označio da se radi o vozilu upravo njegovih registarskih oznaka te ograničenju brzinu od 60 km/h, lokaciji, smjer dolazni, datum i vrijeme prekršaja te izmjerenoj  brzini od 105 km/h“.

Sud je i posebno istakao način rada mjernog uređaja GATSO.

– Poanta je dakle u očitanju registarske oznake konkretnog vozila! Stoga ako ste nakanili po toj osnovi osporavati počinjenje prekršaja, s obzirom a recentnu sudsku praksu, uspjeh je teško ostvariv – zaključuju iz Revije HAK.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)