20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad daje bicikle na upotrebu ‘bespla’, od 23. do 31. svibnja! Dva puta po pola sata dnevno!

2 min read
- Sukladno istraživanjima, putovanja unutar grada obično traju 20-30 min, što je više nego dovoljno vremena da netko stigne do željenog odredišta i pronađe prikladno mjesto za parkiranje - tvrde iz GPP-a.

– Stanovnici Osijeka mogu se voziti dijeljenim biciklom bez naplate 30 minuta, i tako dva puta dnevno! – javili su danas iz GPP-a na svojim Facebook stranicama, pojašnjavajući ‘pravila igre’…

– Pozivaju se sugrađani da ostave svoje automobile u garažama i na posao putuju na aktivniji način. Kako bi potaknuo svoje građane na zdraviji način života, Grad će omogućiti građanima besplatno iznajmljivanje zajedničkih bicikala dva puta dnevno na 30 minuta.

– Sukladno istraživanjima, putovanja unutar grada obično traju 20-30 min, što je više nego dovoljno vremena da netko stigne do željenog odredišta i pronađe prikladno mjesto za parkiranje – tvrde iz GPP-a.

– Pogodnost će se primjenjivati od 23. do 31. svibnja 2022. i to na sve bicikle u gradu. Neće biti razlike između električnih i običnih bicikala, te korisnici neće morati samostalno upisivati nikakav kod u aplikaciju, već će se automatski primjenjivati u promotivnom periodu. Za korištenje besplatne usluge potrebno je:

1. Preuzeti Nexbike aplikaciju

2. Registrirati se

3. Aktivirati račun bankovnom karticom (prvom uplatom od 10 kn provjerava se valjanost kartice, a iznos ostaje na Nextbike računu za buduće vožnje)

4. Sjesti i voziti se!

– Ako korisnik želi duže putovanje, morat će platiti samo razliku na kraju vožnje. Važno je napomenuti da ova pogodnost neće koristiti samo stanovnicima Osijeka, već i samom Gradu, jer će Grad na ovaj način dobiti vitalne informacije o biciklističkim navikama svojih građana, te će koristeći te spoznaje, biti u mogućnosti poboljšati svoju biciklističku infrastrukturu.

Inače, sustav dijeljenih bicikala na raspolaganju je Osječanima i turistima od konca 2021. godine. Radi se o 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala koji su postavljeni na 25 stanica diljem Osijeka, a kojima doprinose rješenju problema prometnih gužvi i onečišćenja zraka. Realizacijom ovog sustava našim građanima javni prijevoz postaje dostupan u bilo koje doba dana, čak i onda kada tramvaji i autobusi ne prometuju tako često.

Što se tiče cijene, izvan projekta „BAJSOM NA POSAO“, građanima je na raspolaganju godišnja karta u iznosu od 200 kuna, uz koju je dostupan neograničen broj vožnji od pola sata, dok tjedna karta stoji 100 kuna, a moguć je i svakodnevni najam – nakon 10 kuna registracije, prvih 30 minuta na mehaničkom biciklu iznosi 5 kuna, a na električnom biciklu 10 kuna.

Foto: Grad Osijek