18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Četvrtina nasada je graševina! Održana konferencija „GO – Graševina Osijek“

2 min read
Graševina je, kao tema konferencije, odabrana jer je sorta Slavonije i Baranje, rekla je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić ističući da je jedna četvrtina nasada vinograda upravo graševina, kao i 45% proizvedenog grožđa u Hrvatskoj.

U petak, 27. svibnja 2022. godine održana je Konferencija „GO – Graševina Osijek“, organizirana u sklopu projekta Wine Tour Across Borders, čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a partneri su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Sve aktivnosti u sklopu projekta , pa tako i ova konferencija, imaju za cilj pozicioniranje i brendiranje graševine kao sorte te poticanje jačanja razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj. Konferenciji je nazočio i zamjenik župana Josip Miletić.

– Osječko-baranjska županija može se pohvaliti četirima vinogorjima te ju stoga želimo pozicionirati na vinskoj karti ne samo Hrvatske, već i šire. Njegujemo i dobru suradnju s vinarima iz ostalih slavonskih županija čime nastojimo dodatno osnažiti turističku ponudu istoka Hrvatske. Vidljivo je da svake godine raste kvaliteta ponuđenih proizvoda, što je osnovni preduvjet za jači gospodarski i turistički iskorak – kazao je Miletić.

Graševina je, kao tema konferencije, odabrana jer je sorta Slavonije i Baranje, rekla je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić ističući da je jedna četvrtina nasada vinograda upravo graševina, kao i 45% proizvedenog grožđa u Hrvatskoj.

– Graševina se pojavljuje u svim kategorijama vina, od stolnog, kvalitetnog, vrhunskog pa sve do pjenušca zbog čega ima ogromni potencijal. Upravo je ova konferencija jedan od načina promocije i pozicioniranja ove sorte – naglasila je Sokolić.

– U posljednjih desetak godina značajno se povećala kvaliteta vina na istoku Hrvatske što je izvrstan motiv za dolazak na destinaciju. Upravo su ona nerijetko zaslužna za privlačenje gostiju, pozitivne turističke rezultate i kvalitetnu ponudu – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin pružajući podršku konferenciji.

Etabliranje sorte koja, uz plavac i malvaziju, ima i najveći izvozni potencijal, bio je jedan od glavnih ciljeva održane konferencije, a kako je napomenula direktorica TZ Osječko-baranjske županije Ivana Jurić, vino je pozivnica za obilazak destinacije.

– S druge strane, ono predstavlja i doživljaj i emociju koje nosite s destinacije pa samim time ima dvostruku ulogu. Upravo zbog toga, brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje, kroz turizam bi mogao biti značajan korak u tom smjeru. Još uvijek nismo poznati kao vinska zemlja, već kao zemlja turizma i nogometa, međutim sve je više aktivnosti kojima se to nastoji promijeniti. U Osječko-baranjskoj županiji imamo dugu tradiciju proizvodnje vina koju želimo približiti ljudima nizom programa i manifestacija koje pripremamo i u kojima sudjelujemo – zaključila je Jurić.

Tekst i foto: OBŽ