16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uručena najviša javna priznanja Osječko-baranjske županije! Evo nagrađenih…

3 min read
Nagradu Osječko-baranjske županije primili su prof. dr. sc. Zlata Živaković Kerže za životno djelo na području znanosti, Mato Tijardović za životno djelo u području kulture, Vladimir Premuš za životno djelo ostvareno u području tjelesne kulture i sporta te Branko Hrpka za životno djelo ostvareno u području tehničke kulture.

Nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo je najviše javno priznanje Županije, a dodjeljuje se za cjelokupnu djelatnost koja je od osobitog značenja za razvitak određenog područja djelovanja, odnosno za ostvarenje koje predstavlja značajan doprinos razvitku određene djelatnosti te trajno dobro od značaja za Županiju. Uručenje nagrada upriličeno je povodom obilježavanja Dana Županije, pa je danas (1. lipnja 2022. godine) zamjenik župana Josip Miletić na prigodnoj svečanosti uručio Nagrade ovogodišnjim laueratima.

Nagradu Osječko-baranjske županije primili su prof. dr. sc. Zlata Živaković Kerže za životno djelo na području znanosti, Mato Tijardović za životno djelo u području kulture, Vladimir Premuš za životno djelo ostvareno u području tjelesne kulture i sporta te Branko Hrpka za životno djelo ostvareno u području tehničke kulture.

Nagrada Osječko-baranjske županije kao javno priznanje za iznimna postignuća na području Županije u 2021. godini u području gospodarstva, i to za ostvarivanje značajnih radnih i poslovnih rezultata zasnovanih na suvremenim digitalnim, tehničkim i ekonomskim dostignućima i spoznajama, dodijeljena je tvrtki MONO za projektiranje informacijskih sustava d.o.o., a Nagradu je primio osnivač tvrtke Denis Sušac. U području znanosti Nagradu je primila izv. prof. dr. sc. Barbara Herceg Pakšić – za uspješnu i istaknutu znanstvenu djelatnost u području humanističkih znanosti i njezinu primjenu koja je rezultirala znanstvenim radovima i razvitkom ovog područja znanosti, a u području prosvjete nagrađena je Marinela Boras – za zapažene rezultate u stručno-pedagoškom radu.

– Nagrađeni dobitnici priznanja Osječko-baranjske županije pokazali su nam da prije svega treba biti čovjek, a potom i izvrstan stručnjak u odabranom području rada. Nagrade su i poticaj za daljnji napredak i zalaganje, ne samo njima, već i široj javnosti, a sve na korist čitave zajednice u kojoj djeluju. Osječko-baranjska županija prepoznaje vrijedne i zaslužne pojedince u svojoj sredini te će im uvijek pružati podršku na putu uspjeha – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Nagradu za dugogodišnji znanstveno-istraživački rad primila je uvažena povjesničarka prof. dr. sc. Zlata Živaković Kerže koja je ovu društvenu granu odabrala umjesto studija farmacije. – Odlučivši se za povijest i istraživanje na prvom su mi mjestu bili moj Osijek i Osječko-baranjska županija, odnosno istočna Hrvatska koja je prebogata povijesnom baštinom. Iako mi povijest nije bila prvi izbor, i uvijek sam željela studirati farmaciju, u gimnaziji sam shvatila da sam ipak društvenjak, a zahvaljujući tadašnjoj profesorici povijesti, zavoljela sam to područje. Tijekom dugogodišnje karijere i znanstvenog rada, u potpunosti sam opravdala donesenu odluku, da svoj profesionalni put gradim u tom području – istaknula je prof. dr. sc. Zlata Živaković Kerže.

Primljena nagrada, kao i ostalim laureatima, puno znači izv. prof. dr. sc. Barbari Herceg Pakšić s Pravnog fakulteta Osijek koja je u veljači 2021. godine izdala knjigu „Isprika u kaznenom pravu – Prekoračenje granica nužne obrane i krajnja nužda“.

– Lijepo je dobiti priznanje za svoj trud, rad i uloženo vrijeme, ali nagrada je također i velika obveza da i dalje marljivo i vrijedno radimo. Moje područje djelovanja je materijalno-kazneno pravo, područje krivnje i temeljnih instituta, kao što su krajnja nužda i prekoračenje granica nužne obrane, a prošle godine izdala sam knjigu za koju bih voljela da pruži nova znanja i spoznaje, ali i olakša donošenje odluka u sudskoj praksi – rekla je prof. dr. sc. Barbara Herceg Pakšić.

Među nagrađenima je i Branko Hrpka koji se tehničkom kulturom bavi 56 godina. – U svim ustanovama u kojima sam radio nastojao sam promovirati tehničku kulturu i to u onim područjima koja su bila najzapostavljenija. Vodio sam se mišlju da je važno biti dobar organizator koji potiče djecu, pokreće aktivnosti i razvija zajednički duh. U tom smislu, pokrenuo sam akciju „Sigurno do cilja“, manifestaciju „Zmajevi nad gradom“, „Lampioni u gradu“ i niz drugih – poručio je Branko Hrpka.

Tekst i foto: OBŽ