19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek otkupljuje udjele u odmaralištu u Omišlju!? Tu su generacije prvi puta vidjele more!

2 min read
Općinska vijeća spomenutih općina su dala načelni pristanak. Pa ipak, u dobroj vjeri da će se to dogoditi, Osijek bi po uplati prve rate već dobio priliku uknjižbu.

Sjećate li se odmarališta u Omišlju? Sjećate li se ‘tura’ preko Društva naša djeca? Po 10 dana u šatoru za starije, malo iznad odmarališta, uz šumu? Ili u zgradi za mlađe ‘klince’? Vagali su nas prije i poslije ljetovanja, hranili dobro, vodili liječnika, nekoliko odgajatelja. O.K., bilo je i ‘duha prošlih vremena’, himne i dizanja zastave u rano jutro, tjelovježbe, ulaska i izlaska iz mora na zvižduk, da ‘usta ne poplave’, sladoled se jeo ‘kod Slovenaca’, odmaralište pored, ali sve u svemu, brojni mali Osječani su preko tog dječjeg odmarališta prvi puta vidjeli ‘veliko plavo’.

Grad Osijek i dalje je vlasnik tog odmarališta, jedan od, a uz općine Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Semeljce i Vuku. Imao je svoj dio i Čepin, ali ga je ‘predao’ Osijeku u ‘trampi’ za vrtić. Sve to učinilo je Osijek suvlasnikom 2/7. Sada je Grad Osijek odlučio otkupiti i ostale ‘sedmine’, a kako bi mogao odmaralištem raspolagati u potpunosti, obnoviti ga ili prodati. Čisto vlasništvo i solventan vlasnik preduvjeti su temeljitoj obnovi. Svaka ‘sedmina’ stoji 1,08 milijuna kuna, što je ekvivalent transakcije sa Čepinom. Grad bi ukupnih 5,4 milijuna kuna isplatio kroz razdoblje od 5 godina.

Općinska vijeća spomenutih općina su dala načelni pristanak. Pa ipak, u dobroj vjeri da će se to dogoditi, Osijek bi po uplati prve rate već dobio priliku uknjižbu.

A onda?

Posljednji puta kada je Vaš autor onuda prošao prije koju godinu, sve je manje-više izgledalo kao nekad, osim što je bilo u visokoj travi. Mol je tamo, i drugi. I zgrada. I ograda. I manji objekt sa sanitarnim čvorom povrh zgrade. Štoviše, i ljuljačke su tamo. Malo hrđave, ali tamo. Kao i stupovi za odbojkašku mrežu. I jarbol je još tamo. Za zastavu.

Foto: Google Street View (screenshot)