28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Poziv za gradsko-poduzetničke stipendije! Studenti mogu do 27.000€ tijekom studiranja!

2 min read
Novina ove stipendije je što ju zajednički financiraju Grad Osijek i poslodavci, a studenti za vrijeme studija mogu ostvariti stipendirani iznos do 27.000 EUR za pet godina redovnog studiranja ili do 32.400 EUR za šest godina redovnog studiranja (Medicinski fakultet).

Grad Osijek je na inicijativu Osijek Software Citya pokrenuo i treću vrstu stipendiranja, i to kroz Opći program poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka.

Riječ je o gradsko-poduzetničkim stipendijama u funkciji poticanja gospodarstva, a cilj ove mjere je unaprjeđivanje znanja i vještina studenata radi stvaranja preduvjeta za razvoj poslovanja poduzetnika te za osiguravanje novih radnih mjesta. Slogan stipendije je „Najbolje za najbolje“.

Ovo je prva stipendija ovakvoga tipa, u kojoj zajedno sudjeluju osječki poduzetnici i Grad Osijek, te uz koju studenti od prve godine studija znaju da ih čeka posao nakon završenog studija, dok tijekom studiranja primaju jednu od najvećih stipendija u Hrvatskoj. Poduzetnici samostalno odabiru studente, a Grad Osijek sudjeluje s 2/3 ukupnog iznosa stipendije.

Potpore su namijenjene redovnim studentima koji su upisali prvu godinu fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera koje rješava problem deficitarnih zanimanja, a to se konkretno odnosi na Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Medicinski fakultet, Odjel za fiziku i Odjel za matematiku.

Novina ove stipendije je što ju zajednički financiraju Grad Osijek i poslodavci, a studenti za vrijeme studija mogu ostvariti stipendirani iznos do 27.000 EUR za pet godina redovnog studiranja ili do 32.400 EUR za šest godina redovnog studiranja (Medicinski fakultet).

Visina stipendije koju financira Grad Osijek iznosi 300 EUR mjesečno. Visina stipendije koju financira poslovni subjekt ne smije iznositi manje od 150 EUR mjesečno. Ukupni minimalni iznos mjesečne stipendije kroz cijelu godinu iznosi 450 EUR.

Ukoliko student uspješno završi redovnu akademsku godinu i upiše narednu redovnu akademsku godinu, postoji mogućnost da se stipendija produži za cijelo vrijeme trajanja redovnog studija.

Uvjeti za dodjelu potpora:
-podnositelj je redoviti student prve godine u akademskoj godini 2022./2023. na programu deficitarnih zanimanja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT, Medicinski fakultet, Odjel za fiziku, Odjel za matematiku)
-podnositelj ima pismo namjere poslovnog subjekta koje potvrđuje namjeru stipendiranja studenta. Poslovni subjekt mora imati sjedište na području Grada Osijeka, minimalno deset zaposlenih na puno radno vrijeme, biti osnovan minimalno dvije godine prije podnošenja prijave na Javni poziv i mora imati ostvaren prihod od minimalno milijun kuna u prethodnoj godini.

Javni poziv je od ponedjeljka, 27. srpnja, dostupan na mrežnoj stranici Grada Osijeka – www.najzanaj.osijek.hr i biti će otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 30. lipnja 2023. godine.

Prijaviti se možete putem linka https://najzanaj.osijek.hr/

Tekst: Grad Osijek

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)