28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Svečano obilježena 31. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja u Dalju!

2 min read
Posebnu važnost ove obljetnice istaknuo je i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, inače rođen u Dalju te prognan tijekom Domovinskog rata.

Danas (1. kolovoza 2022. godine) je svečano obilježena 31. godišnjica tragične pogibije 39 hrvatskih branitelja u Dalju koji su te 1991. godine nakon hrabrog otpora brojnijem i nadmoćnijem neprijatelju, smrtno stradali u Policijskoj postaji Dalj. Program obilježavanja započeo je puštanjem vijenaca u Dunav, nastavio se polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja u Vinariji Erdut te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja ispred Policijske postaje Dalj gdje su poginulima, uz obitelji, počast odali i izaslanica ministra unutarnjih poslova te državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik župana Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, saborski zastupnik Goran Ivanović, predstavnici braniteljskih udruga te drugi građani.

– Danas odajemo počast mučki ubijenim hrvatskim braniteljima u Dalju koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske, a prisjećamo se i prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana koji je tada imao snage povesti Hrvatsku u smjeru samostalnosti i neovisnosti. Herojima Domovinskog rata sloboda bješe draža od života i oni koji su pali, traju u nama koji živimo, a tako će biti uvijek – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Posebnu važnost ove obljetnice istaknuo je i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, inače rođen u Dalju te prognan tijekom Domovinskog rata.

– Ovo je mjesto na kojem se 1. kolovoza 1991. godine dogodio težak zločin zbog kojeg je svoje živote izgubilo 39 hrvatskih branitelja kojima dugujemo vječnu zahvalnost i trajno sjećanje. Za mene ova obljetnica ima posebnu važnost jer sam i ja prije 31 godinu bio ovdje te kao petogodišnjak prognan za vrijeme rata, a brojni članovi moje obitelji su izgubili živote u stvaranju hrvatske neovisnosti – rekao je Vulin.

Tekst i foto: OBŽ