29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

VIDEO Na Youtubeu kanalu našeg Osječanina povijesni dragulj o osječkom tramvaju…

1 min read
- Osječki tramvaj kroz vrijeme... Milijuni putnika... Isto toliko priča... Još puno video 'clipova' i slika o Osijeku možete naći u Facebook grupi Osječki vremeplov... - napisao je Ružić.

Na Youtube kanalu Osječanina Daria Ružića vrlo često se mogu pronaći istinski povijesni dragulji Osijeka, a jedan od takvih je i ovaj video povijesti osječkog tramvaja. Posebno je zanimljiva fotografija iz 28. sekunde, a koja svjedoči čitavoj floti tramvaja, takozvanih ‘osmica’, na središnjem Trgu.

– Osječki tramvaj kroz vrijeme… Milijuni putnika… Isto toliko priča… Još puno video ‘clipova’ i slika o Osijeku možete naći u Facebook grupi Osječki vremeplov… – napisao je Ružić.

– Kada je 10. rujna danas već jako davne 1884. godine, Osijekom počeo prometovati konjski tramvaj, bio je to prvorazredan događaj za grad i njegove građane. Osijek je toga dana dobio najsuvremeniji oblik javnog prijevoza, prvi između hrvatskih gradova. Od tada pa do danas promijenilo se dosta toga. Tramvaj više ne vozi Tvrđom, od 1926. godine Osijekom prometuje električni tramvaj, kasnije se širi gradska mreža kroz Retfalu, Industrijsku četvrt, Jug II, Višnjevac, modernizira se vozni park. No, jedna je stvar u više od 135 godina ostala nepromijenjena: tramvaj je bio i ostao sastavni dio osječke svakodnevice… – stoji zapisano, između ostalog, na mrežnim stranicama osječkog GPP-a, a o povijesti tramvaja u Osijeku.

Foto: Youtube (screenshot)