13. kolovoza 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Matija Dedić, Ivana Šojat i Davor Špišić! Dvije vrlo pozivajuće večeri na OLJK-u!

2 min read
Večeras, u subotu u 21 sat, na platou ispred Kulturnog centra na klaviru će djela svoga oca Arsena izvoditi Matija Dedić, a sljedeće večeri, u nedjelju u 20 sati, na krovnoj terasi gostuju u književnoj večeri Ivana Šojat i Davor Špišić. Matija svira Arsena i Osijek čita Osječane, nazivi su dvaju večeri OLJK-a.

Iznimno je zanimljiv i pozivajući vikend pred nama na Osječkom ljetu kulture, dvije večeri istinskih umjetničkih zvijezda. Večeras, u subotu u 21 sat, na platou ispred Kulturnog centra na klaviru će djela svoga oca Arsena izvoditi Matija Dedić, a sljedeće večeri, u nedjelju u 20 sati, na krovnoj terasi gostuju u književnoj večeri Ivana Šojat i Davor Špišić. Matija svira Arsena i Osijek čita Osječane, nazivi su dvaju večeri OLJK-a.

– Matija je sin istaknutog glazbenika i kantautora Arsena Dedića i pjevačice Gabi Novak. Svoju karijeru započeo je graditi krajem 1990-ih godina u sastavu „Boilers Quartet“, a potom osniva vlastiti trio pod nazivom “Matija Dedić Trio” koji je pretežno izvodio njegova autorska djela. Tako je ovaj svestrani jazz pijanist i skladatelj svirao u gotovo svim zemlja Starog kontinenta, a na glazbenu turneju otisnuo se i u Sjedinjene Američke Države. 2000. godine objavio je i prvi solo album imena “Solo Part 1”, a već sljedeće i drugi po nazivom “Handwriting” za kojega se okrunio s čak tri diskografske nagrade Porin. Tijekom svoje duge karijere, osvojio je brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja, a pozornicu je dijelio sa svjetskim imena jazz scene. Odličan je ovo poziv za ugodnu ljetnu osječku večer, stoga se vidimo na dobro nam znanom mjestu – ispred Kulturnog centra Osijek! – stoji u opisu lika i djela Matije Dedića, kao i u pozivu Kulturnog centra za dolazak na plato u subotu.

A onda… U nedjelju, s početkom od 20:00 sati, na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek, održat će se književne večeri s Ivanom Šojat i Davorom Špišićem.

– Već svima dobro znana domaća lica, koja su nas već uveliko zadužila svojim riječima i pisanjem, u ugodnoj atmosferi predstavit će svoja nova djela. Šojat će govoriti o svome romanu Sama i ženskim će pogledom pokrenuti amplitudu pogleda na ženu koja se kreće od površinskog pogleda na prostor u kojemu se ona trenutno nalazi preko odmjerenog gledanja prema njezinim interesima do pogleda kojim želi ukazati na niz dilema o kojima razmišlja kada je riječ o ljubavi, braku, izvanbračnim odnosima, o žudnji za iskrenošću, u potrebi za ovjerenosti djecom, sretnim zajedništvom, o potisnutoj samoći i strahu od praznine.  Špišić će svoje minute iskoristiti kako bi posjetiteljima predstavio svoju novu knjigu „Vuk na snijegu“. Godina je 2035. u ekonomski iscrpljenoj, postpandemijskoj, osiromašenoj Hrvatskoj, pogođenoj vojnim udarom i posljedičnom diktaturom, a otac Danko i sin Vuk nalaze se u teškoj situaciji. Kako radnje završavaju morat će ipak saznati sami, a put do toga kreće s krovne terase KC Osijek! – najavljuje Kulturni centar, opisujući dvoje poznatih osječkih književnika.

Foto: Kulturni centar (screenshot)