26. rujna 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Otvorena najveća bačva! Nijemci kažu – O’ Zapft is! A u Erdutu odmah natoče graševinu!

2 min read
Inače, nije bačva oduvijek imala reljef na 'čelu' već su isti izradili slavonski kipar Mato Tijardović i njegova likovna kolonija. Dogodilo se to desetljeće poslije izgradnje bačve.

Kada otvore prvu pivsku bačvu na Oktoberfestu, tamošnji Bavarci uzviku – O’ Zapft is. Značilo bi to, po prilici, da je bačva dobila ‘pipu’, slavinu. U Erdutu to ‘kažu’ još bolje. Natoče vam odmah čašu mrzle graševine iz najveće svjetske bačve! Na fotografijama su bačva nakon izrade i bačva danas.

Rastavite li ovu bačvu, njome možete ‘popločiti’ jedan solidan jednosoban stan. Što bi, razumije se, bila ‘hereza’ učiniti. I nitko neće. Jer, najveća vinska bačva na svijetu, izrađena 1989. godine, 33 godine ‘rađa’ po 75.000 litara vina, a jučer je ponovno otvorena i iz koje je erdutska graševina potekla u 100.000 butelja. Bačvu je jučer, u četvrtak, 11. kolovoza, ‘anno domini’ 2022., svečano otvorio glavni enolog Erdutskih vinograda Damir Risek.

Inače, nije bačva oduvijek imala reljef na ‘čelu’ već su isti izradili slavonski kipar Mato Tijardović i njegova likovna kolonija. Dogodilo se to desetljeće poslije izgradnje bačve.

– Graševina koja je ležala u bačvi je ona najboljih karakteristika, a zbog oblika bačve dobije se još specifičnije vino. Kada odležava u inox tanku, koji je oblika valjka, vino na dnu trpi veće pritiske radi tlaka te nema prirodnog miješanja. Prirodni zaobljeni oblik položene bačve omogućava vinu da se lagano miješa, a vino sa dna se uz zaobljene stjenke podiže gore i obrnuto, stoga je puno nježnija za vino od tanka – stoji u objavi Erdustkih vinograda, a gdje se nalazi najveća bačva i gdje je jučer otvorena i iz koje je poteklo 75.000 vina.

– Ovo otvaranje, prvi put pred očima javnosti, početak je dokumentiranog puta Graševine iz Velike bačve do limitirane serije butelja Graševina Grand Barrel  koja će do kraja ove godine biti dostupna našim kupcima. Posjetitelji Velike bačve su se do sada mogli diviti njenoj veličini, umjetničkom dojmu koji ostavlja, međutim, zbog smještaja otvora na vrhu bačve i činjenice da bačva mora uvijek biti puna do vrha, nisu mogli kušati ovo vino. Ubuduće će vino iz Velike bačve ipak biti dostupno za kušanje, posjetitelji će ga moći  ponijeti sa sobom i naknadno ga piti u ugodnom društvu, bit će dostupno u prodajnoj mreži i u restoranima. Kao raritet, sigurno će biti interesantno vinoljupcima širom svijeta – rekla je direktorica Erdutskih vinograda Dunja Vukmirović.

Erdutske vinograde možete posjetiti svaki naredni petak, u 12 sati, bez prethodne najave, a otvoreni obilasci počinju od 19. kolovoza 2022.

Foto: Erdutski vinogradi (Anamarija Maršić i arhiva, ustupljeno za objavu)