29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru traže najmanje 10% više za rujan! Ili štrajk!?

2 min read
Ministar im poručuje da su razgovore otvoreni, da povećanje osnovice mora doći, no da sindikati moraju biti spremni i na kompromis.
učionica štrajk škola

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru ujedinjeni su u zahtjevu da im se već za rujan poveća osnovica za izračun plaće, i to za najmanje 10 posto, piše N1, dodajući kako su jutros premijeru Andreju Plenkoviću poslali zahtjev za započinjanjem pregovora, makar ministar financija Marko Primorac već govori da će se za takvo što ipak čekati. Sindikati su u tom slučaju, dodaje N1, spremni za štrajk.

– To je razlika između inflacije i onoga što smo mi ostvarili kroz korekciju osnovice u svibnju. To je tih minimalno 10% – rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

– Udar inflacije na naše članove puno je veći od onih 12,3%, koliko pokazuje statistika da je opći rast cijena – kaže i Matija Kroflin iz Matice hrvatskih sindikata, dodajući kako članovi žive teško.

Ministar im poručuje da su razgovore otvoreni, da povećanje osnovice mora doći, no da sindikati moraju biti spremni i na kompromis.

Pa ipak, sindikati ne misle odustati. Do polovice rujna očekuju početak pregovora. Ako do toga ne dođe mogli bi u isto vrijeme štrajkati i u školama, bolnicama, sustavu socijalne skrbi…, niže N1.

– …ako naši članovi ne budu zadovoljni onime što Vlada u pregovaračkom procesu ponudi, to je izgledna opcija. Moguća opcija – rekao je Matija Kroflin.

Najniže plaće u javnom sektoru imaju zaposleni u školama. Povećanje osnovice od minimalno 10%, plaće bi podiglo za 500-tinjak kuna, zaključuju N1.

Foto: Pixabay (ilustracija)