28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sepsa u Hrvatskoj: Više od 8.000 slučajeva u ’21. godini!? Smrtnost je od 10 do 50 posto!?

1 min read
Riječ je o upalnom odgovoru organizma na infekciju, a događa se i nakon operativnih zahvata. Smrtnost je od 10 do 50%.

Povodom Međunarodnog dana sepse, zdravstveni stručnjaci upozorili su kako je ista najčešći uzročnik smrtnosti u bolnicama, sukladno čemu bi trebalo donijeti hitno nacionalne smjernice prevencije i liječenja. Prošle je godine od sepse u Hrvatskoj, vjeruje se, oboljelo više od 8.000 osoba.

Riječ je o upalnom odgovoru organizma na infekciju, a događa se i nakon operativnih zahvata. Smrtnost je od 10 do 50%. Rano otkrivanje i početak liječenja od velike su pomoći, poručilo je Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, pokrenuvši kampanju Zaustavimo sepsu, u svim većim hrvatskim gradovima.

Broj od 8.000 i više oboljelih od sepse u ’21. godini, kazala je anesteziologinja Tina Tomić, makar dodaje kako precizan broj i sliku ne može imati u uvjetima ne postojanja registra. Rezultat je da se na ljestvici vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj sepsa niti ne navodi među prvih 10.

Pa ipak, zna se kako su na liječnje sepse utrošena 63.553 bolnička dana, da su, sukladno CEZIH-u, troškovi liječenja lane bili 10.850.000 eura.

Foto: Pixabay (ilustracija)