3. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Diva tamburaške narodne i zabavne glazbe Vera Svoboda daruje Muzeju Slavonije narodnu nošnju!

2 min read
– Ovaj Porin posvećujem mom suprugu Đuli (Julije Njikoš nap.a. 1924.-2010.), mom Osijeku i svima vama – rekla je Vera Svoboda, nasmijana i vedra, otvorena srca.

Ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo, Osječanka Vera Svoboda, diva tamburaške narodne i zabavne glazbe, u petak će se ponovno pojaviti u javnosti, makar je primajući nagradu na pozornici Gradskog vrta, u posebnom emotivnom trenutku pljeska cijele dvorane, ustvrdila kako je vrijeme javnih istupa završeno. Ali, za to ima predivan razlog. Vera Svoboda će uručiti donaciju Muzeju Slavonije, narodnu nošnju koju je nosila na brojnim scenskim nastupima i kojom će nadopuniti ostavštinu svog Đule, Julija Njikoša, koja se čuva u osječkoj Tvrđi.

– O vrijednosti ove donacije će govoriti kustosica Tunde Šipoš Živić i ravnatelj Denis Detling. Podsjetimo… Porin za životno djelo dodjeljuje se umjetnicima, koji su svojim uspješnim i prepredenim radom okrunili hrvatsku glazbu te dali veliki doprinos razvoju i očuvanju hrvatske kulture – najavili su donaciju i predstavljanje iz Muzeja Slavonije u Osijeku.

Podsjećamo, brojni su bili na pozornici Gradskog vrta, primili Porina, izveli skladbe, zahvalili, prenijeli poruke publici, nacionalnom auditoriju…, ali jedan je trenutak bio posebno emotivan, a kada su članovi HKUD-a “Osijek 1862.” pod ruku poveli Veru Svobodu po Porina za životno djelo, u njezin, rekao je Branko Uvodić, sukladno njezinoj prethodnoj najavi, u posljednji javni nastup. Koračala je diva pozornicom polako, ali suvereno, odjevena u crnu haljinu sa slavonskim zlatovezom na rukavima, pažljivo odabranim modnim izričajem, zrcalom njezine glazbe i podneblja iz kojeg dolazi. Podigao se cijeli parter na noge, svi glazbenici današnjice ustali su i zapljeskali Osječanki. Istinska veličina tamburaške narodne i zabavne glazbe Vera Svoboda primila je nagradu za životno djelo i silnom vedrinom zahvalila svoj publici i cijelom svom Osijeku.

– Ovaj Porin posvećujem mom suprugu Đuli (Julije Njikoš nap.a. 1924.-2010.), mom Osijeku i svima vama – rekla je Vera Svoboda, nasmijana i vedra, otvorena srca.

Vera Svoboda (Osijek, 15. kolovoza 1936.) je hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Rođena je u Osijeku. Djetinjstvo i osnovnu školu provela je u Mikleušu. U Osijeku pohađala je glazbenu školu “Franjo Kuhač”. Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije – pamti i piše o njoj Wikipedia.

Foto: OsijekExpress.com & Porin, Instagram (screenshot)