3. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zbog suše se herbicidi nisu u potpunosti razgradili!? Pitanje je – što sijati nakon kukuruza?

1 min read
- Ako između primjene herbicida i sjetve sljedećeg usjeva padne manje od 120 l/m² padalina, može se očekivati smanjena stopa razgradnje - piše Agrokluba riječi stručnjaka iz Uslužnog centra za ruralna područja DLR iz Bitburga.

Osim što je urod kukuruza podbacio zbog suše, gdjegod i za 50%, manjak oborina stvorio je i dodatni problem, izostanak potpune razgradnje herbicida u tlu, sukladno čemu se postavlja pitanje što će poljoprivrednici moći sijati na tim površinama nakon kukuruza… – piše Agrarheute, prenosi Agroklub.

– Ako između primjene herbicida i sjetve sljedećeg usjeva padne manje od 120 l/m² padalina, može se očekivati smanjena stopa razgradnje – piše Agrokluba riječi stručnjaka iz Uslužnog centra za ruralna područja DLR iz Bitburga.

Riječ je, naime, ponajprije o poljima tretiranim heribicidima iz skupine sulfonil urea i triketon. Preporuka je odustajanje od sjetve uljane repice, ječma, djeteline…, a savjetuje se uzgoj ozime pšenice, dočim se za ozimi ječam sugerira duboka obrada zemlje.

Ukoliko je tlo tretirano mezotrionom, u sljedećoj sjetvi se ne preporuča uzgoj mahunarki, već, dodaje se, polje valja nakon kukuruza ozeleniti odgovarajućim pokrovnim usjevom.

Foto: Pixabay (ilustracija)