29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječki virtuoso Franjo Krežma: 160. obljetnica rođenja! I večerašnji koncert na FFOS-u!

2 min read
- Ovaj osječki dragulj zasigurno zavrjeđuje biti snažnije utisnut u osječku urbanu baštinu i memoriju čemu će ovaj projekt i doprinijeti.

– Ove godine se obilježava 160 godina od rođenja osječkog violiniste i skladatelja Franje Krežme – javlja uvodno priopćenjem Udruga Kreativna kulturna mreža i nastavlja…

– Tom prigodom, udruga Kreativna kulturna mreža i Osnovna škola Franje Krežme osmislili su opsežan projekt koji će uključivati niz aktivnosti i koncerata kojima želimo učiniti vidljivijim ovoga ingenuoznoga mladog violinskoga virtuoza i skladatelja. Projekt je predviđen za realizaciju od rujna 2022. do rujna 2023. godine.

– Udruga Kreativna kulturna mreža i Osnovna škola Franje Krežme pokreću projekt pod nazivom „Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma – 160. obljetnica rođenja“. Ovim projektom želimo osvijestiti vrijednost ovoga prerano preminuloga violiniste i skladatelja te dodatno podcrtati bogatstvo kulture, umjetnosti i baštine našega grada te njegovih velikana.

– Franjo Krežma bio je ingenuozni dječak, koji počinje koncentrirati već s osam godina, a s devet počinje i skladati. Malo je poznato kako je već s devet godina (1871.) upisao te 1975. i završio Konzervatorij u Beču, a od 1879. bio je koncertni majstor u orkestru Benjamina Bilsea (koji će se razviti u Berlinsku filharmoniju).

– Ovaj osječki dragulj zasigurno zavrjeđuje biti snažnije utisnut u osječku urbanu baštinu i memoriju čemu će ovaj projekt i doprinijeti.

– Službena najava projekta upriličena je konferencijom za medije. Na samoj konferenciji za medije prikazan je dokumentarni kratki film o Franji Krežmi koji su snimili i producirali učenici OŠ Franjo Krežma pod mentorstvom profesorice Margarete Zdelar – Iva Harc, Franka Džumhur, Meri Moržan i Maksim Cvijetić, 8.b razred., scenski igrokaz – monolog Franjo Krežma – glumi učenik 8.a, Marko Jukić te izložba fotomontaža mlade studentice Anamarije Maršić.

– Svečanim koncertom Zvonimira Krpana (violina) i Domagoja Gušćića (klavir) 22. rujna 2022. godine (četvrtak) u 19 sati, u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Osijek, započet će i službeno ovaj jednogodišnji interdisciplinarni projekt – zaključuju u priopćenju.

Foto: Udruga Kreativna kulturna mreža (ustupljeno za objavu)


Programkoncerta:

Franjo Krežma: Souvenir a’ Steinbrück

                            Noć na Savi

                            Scherzino, za violinu i klavir

Cesar Franck: Sonata za violinu i klavir u A-duru

III.  Recitativo – Fantasia

IV. Allegretto poco mosso

Camille Saint-Saëns: Introdukcija i rondo capriccioso

Violina: Zvonimir Krpan

Klavir: Domagoj Gušćić