28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tjedan filantropije u Osijeku! Od 26. do 30. rujna! Sve završava kvizom u Pubu!

3 min read
Tjedan filantropije održat će od 26. do 30. rujna ove godine - javljaju iz Zaklade Slagalica i dodaju...

Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka organiziraju sedmi Tjedan filantropije koji ima za cilj promovirati razvoj filantropije, potaknuti građanski aktivizam, solidarnost i ulaganje u razvoj zajednice i društva.

Tjedan filantropije održat će od 26. do 30. rujna ove godine – javljaju iz Zaklade Slagalica i dodaju…

– Ovogodišnji TFOS započinjemo izložbom o povijesti filantropije u Osijeku „Filantropski vremeplov“. Izložba će se smjestiti u Sakuntala park – mjesto koje je bogato filantropskim pričama Osijeka. Tijekom cijelog tjedna građani i građanke Osijeka moći će saznati priče iz osječke filantropije koja krije različite zanimljivosti o životu grada 19. i 20. stoljeća. Dvije osječke zaklade ovu izložbu pripremaju u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka, a svoje mjesto u parku imat će od 26. do 30. rujna, dakle tijekom cijelog tjedna.

– TFOS nastavljamo zanimljivom igrom, točnije „Potragom za filantropskim blagom“ koja će se održati u ponedjeljak, 26. rujna od 10 do 12 sati. Igra starta na glavnom osječkom trgu, a sudionici igre, učenici 7. i 8. razreda nekoliko osnovnih škola iz Osijeka, slijedit će filantropske tragove i tako saznati zanimljivosti koje se kriju u užem centru grada. Kako bi potraga za blagom bila zanimljivija u igru se uključuju i polaznici Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka koji će oživiti likove iz prošlosti. Tako će se u potrazi za blagom naći Pavle Pejačević, Pajo Kolarić, Lorenz Jager, Oscar Nemon i Adela Deszaty. Podršku u kostimiranju filantropskih likova pružilo je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Sve ekipe dobit će prigodne poklone za sudjelovanje, a pobjednička ekipa dobit će mogućnost organiziranja filantropske akcije u školi uz mentorsku podršku Zaklade Slagalica.

– Utorak, 27. rujna, rezerviran je za panel raspravu „Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica“ koja će se održati u velikoj dvorani Stare pekare u 18 sati. Panel rasprava ima za cilj promovirati važnost aktivnog uključivanja u zajednicu, a sve kroz različite filantropske aktivnosti, od korporativne filantropije do organizacije promotivnih kampanja te obrazovanja za filantropiju. Više o panelu i sudionicima možete pronaći ovdje. Osim Tjedna filantropije, panelom „Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica“ obilježavamo i Europski dan održivih zajednica koji ima za cilj razvijati i promovirati oblike podrške mladim vođama i građanima koji oblikuju naše sadašnje i buduće zajednice diljem Europe. 

– U srijedu, 28. rujna krećemo sa filantropskom šetnjom gradom pod vodstvom Grgura Marka Ivankovića, a uz podršku Turističke zajednice grada Osijeka. Šetnja kreće iz Parka Oscara Nemona (kod Gajevog trga, ispred zgrade Židovske općine) u 17 sati, a završava u 18.30 ispred zgrade Vikarijata. U šetnju se mogu uključiti svi zainteresirani građani i građanske bez prethodne prijave.

– TFOS završavamo filantropskim kvizom u suradnji s Barcelona pubom. Kvizaška ekipa Barcelone priprema kviz opće kulture koji će sadržavati i neka pitanja o povijesti filantropije u Osijeku. Svaka ekipa će imati mogućnost sudjelovati u akciji prikupljanja sredstava za podršku školskoj akciji koju će organizirati pobjednička ekipa igre „Potraga za filantropskim blagom“ uz mentorsku podršku Zaklade Slagalica. Dakle, kotizacija za sudjelovanje na kvizu, koja će biti dobrovoljnog karaktera, ići će u financijski fond za organizaciju školske akcije – zaključuju iz Zaklade.

Foto: