28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gospode! ‘Smrtna doza’ alkohola, a on za volanom! Slavonac sinoć u 22:30 napuhao 4,17 promila!

2 min read
- Vozač je odmah isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva - zaključuje policija.

– Sinoć oko 22,30 sati u Vinkovcima, u ulici Vladimira Gortana, tijekom redovne kontrole prometa zatekli smo 32-godišnjeg vozača osobnog automobila vinkovačkih registarskih oznaka a provjerom prisutnosti alkohola utvrdili smo koncentraciju od 4,17 g/kg alkohola u njegovom organizmu – javlja danas policija nevjerojatnu informaciju i dodaje…

– Vozač je odmah isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva – zaključuje policija.

Inače…

Wikipedia, inače, o alkoholu i koncentraciji piše: U početku akutnog opitog stanja (0,5 ‰) javlja se promjena ponašanja, ali teško prepoznatljiva. S povećanjem alkohola u krvi (2,5‰) javlja se ataksija, nistagmus, proširenje zjenica, crvenilo lica, dvoslike, povraćanje, miris po alkoholu i tako dalje. Dalje od toga (5‰) nastaje poremećaj svijesti do kome, a pri većim koncentracijama nastupa smrt, zbog zatajenja dišnog sustava.

Na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a stoji da – Već kod 0,5 promila, ponašanje je nekritično, pomalo euforično. Uobičajeno mišljenje i prosuđivanje je promijenjeno. Kako raste koncentracija, oko 1‰, dolazi do nesigurnosti u hodu, općenito voljne motoričke radnje postaju neprecizne, “nespretne”. Na razinu od oko 2‰ depresivni efekt je evidentan – i na razini motoričkih centara, i na razini centara koji kontroliraju emocije i ponašanje. U toj fazi nerijetko se vidi izrazito svadljivo, agresivno ponašanje, uz nagle, neočekivane promjene raspoloženja, od smijeha do plača. S koncentracijom od oko 3‰ nastupa stanje jake konfuznosti i zakočenosti. Nakon toga dolazi do dubljih poremećaja svijesti, kome te čak smrti.

Foto: Pixabay (ilustracija)