1. listopada 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić najavio skoru izgradnju središnje zgrade IT parka, inkubatora razvoja ‘startupa’ i manjih poduzeća!

4 min read
Gradonačelnik Ivan Radić, gostujući na OSTV-u, nizao je u odgovorima na pitanja, nemali broj realiziranih projekata, projekte u tijeku i planu. Bila je to prilika i za sumiranje građevinskih radova i savezništva s gospodarstvom, sportom, obrazovanjem..., nizom uvedenih mjera i poticaja, razvojnih sastavnica plana i programa Grada i gradonačelnika.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u srijedu navečer je najavio skoru izgradnju IT centralne zgrade osječkog parka, središnju zgradu koja će se prostirati na gotovo 5.000 ‘kvadrata’ i biti inkubator za razvoj ‘startupa’ i manjih poduzeća. Najavio je ekskluzivno IT zgradu Grada Osijeka u razgovoru s Biljanom Kovačić na Osječkoj televiziji u emisiji Razgovor s povodom, dodajući kako će više riječi o tome biti s uvođenjem izvođača u radove, ali za koju mi doznajemo kako će imati konferencijsku dvoranu dostupnu tvrtkama unutar parka, 30-ak uredskih prostora i zajednički ‘coworking’ prostor.

– Prodano je 6 od 9 parcela u parku. Već su neke firme izgradile poslovne zgrade. On se nastavlja širiti i dalje, vjerujem i više od postojećih ‘gabarita’. A mi ćemo vrlo skoro početi graditi i svoju zgradu. Čim uvedemo izvođača radova u posao, za 14 mjeseci imat ćemo zgradu – najavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Gradonačelnik Ivan Radić, gostujući na OSTV-u, nizao je u odgovorima na pitanja, nemali broj realiziranih projekata, projekte u tijeku i planu. Bila je to prilika i za sumiranje građevinskih radova i savezništva s gospodarstvom, sportom, obrazovanjem…, nizom uvedenih mjera i poticaja, razvojnih sastavnica plana i programa Grada i gradonačelnika. Grad Osijek ima ovogodišnji proračun i ulaganja u Osijeku vrijedna 1.000.000.000 kuna.

Dan prije su u Osijeku stigli niskopodni autobusi, njih 7 od 13 iz nove flote. Radi se na rekonstrukciji tramvajske pruge, obnavljaju i asfaltiraju ulice u svim gradskim četvrtima, sukladno namjeri ravnopravnog razvoja, obnavlja vodoopskrbna i odvodna infrastruktura, prije koji dan spojene su gotovo šetnice Gornjeg i Donjeg grada, čime će to biti i jest najduža kontinentalna promenada igdje… U suradnji sa Osječko-baranjskom županijom nižu se i drugi brojni projekti, sinergijski naslanja na nacionalne i županijske projekte. Puni se 2. faza zone u Nemetinu… Uskoro, govori Radić, očekuje i 3. fazu, a potom širenje u zonu Jug, bliže Gospodarskom centru, projektu OBŽ. A Copacabana? Pješački most? Riješena u 180 dana, rekonstruirana prvi puta poslije 46 godina, s prvim ikada olimpijskim bazenom sukladno normama, bazenom s atrakcijama. A most će uskoro svijetliti.

– Ne stajemo tu. Želimo i drugu fazu. Čekamo Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Spremni smo za njega. Čim izađe mi prijavljujemo drugu fazu. Prvu smo završili za 180 dana, što je odličan rezultat. A jako je puno posla učinjeno ‘ispod zemlje’, što nije oku vidljivo, gdje se osiguralo da klorirana voda ne otječe u Dravu, ne bez prethodnog filtriranja. A pušten je u rad i pješaki most. Da. Štoviše, uskoro ćemo riješiti i pitanje rasvjete na njemu, a izmjenom pojedinih dotrajalih rasvjetnih tijela – govorio je Radić.

Podvožnjak na Čepinskoj poseban je ‘zalogaj’. Njegova vrijednost gotovo da je i mala u odnosu na značaj rješavanja višegodišnjeg ‘čepa’ na ulazu u Osijek, a predstavlja i infrastrukturno rješenje za stoljeća poslije. Strossmayerova ulica također će biti vizualno i tehnički izmijenjena. Tramvajska pruga se izmješta udesno, otvara prostor drvoredu, Aveniji u konačnici, kakvu imaju srednjoeuropska središta. Spomenuta je i Tvrđa u emisiji Osječke TV, kao također projekt obnove kojim se mijenja ‘razglednica’ grada.

– Tvrđa će biti gotova u ’23. godini. Radovi su već na Trgu, dobro napreduju i bit ćemo uistinu svi sretni i zadovoljni kada sve bude gotovo. To je projekt vrijednosti 127 milijuna kuna.

Ove godine 240 ‘klinaca’ je više u vrtićima, preuređeni su domarski stanovi u prostor za djecu, uposlene nove 53 djelatnice čime je ispoštovan pedagoški standard, a intencija je povećanje kapaciteta, skora izgradnja nova tri vrtića, čime bi se omogućilo da sva djeca u Osijeku dobiju svoje mjesto, kazao je nadalje gradonačelnik Radić, govoreći i o drugim demografskim dobrim pokazateljima, većem broju useljenih osoba u Osijek u odnosu na iseljene, kao i 20-ak više prvašića u školama, koje se također obnavljaju, energetski čime samostalnijima i jeftinijima pripremaju za jednosmjensku nastavu.

– Zajedno sa Županijom imamo i besplatan obrok za svu djecu u osnovnim školama. Izdvajamo 3 milijuna za to. Osigurali smo i asistente u nastavi, s 5 milijuna kuna. Ali imamo i pomoćnike u nastavi za djecu u vrtićima, djecu u školama s ADHD-om. Uveli smo i stipendije za djecu sportaše 5. i 6. kategorije, za darovite kadete i juniore… – nizao je još Radić, govoreći i o poticajima poduzetnicima, rasporedu 5,5 milijuna kuna za 207 poduzetnika, o brizi za umirovljenike, kroz božićnice, uskrsnice, osiguravanje dnevnih boravaka u više dijelova grada.

U posljednjih 15 mjeseci Osijek je proglašen i Eco cityjem, kazao je Radić, otvorena su reciklažna dvorišta, Osijek dostigao europske standarde u razdvajanju otpada, iznad 50%, a kompostanom je još zaokružena cjelina recikliranja, ostvarena suradnja gradskih firmi, Tržnice i Unikoma.

Do kraja razgovora na Osječkoj TV spomenuto je i refinanciranje starih kredita Osijeka. Ušteđeno je oko 17 milijuna, kaže Radić, prepoznavanjem tržišne prilike i pregovora s financijskim institucijama.

Dodao je i kako je Grad ubrzao izdavanje građevinskih dozvola, osigurao urednost Osijeka redarstvenom službom, a na kraju su se novinarka i gradonačelnik ‘okznuli’ i komaraca, kojih nije bilo, što zbog suše, što zbog tretiranja larvi na početku sezone. A i Vlada je dostavila sredstva za pomoć. Novinarka je pitala čija smo potrošili, svoja ili Vladina…

– Namjenska su sredstva. Tretirali smo komarce u rubnim dijelovima grada, da nam ne bi došli. Potrošili smo sredstva Vlade, nismo svoja… – nasmijao se na kraju gradonačelnik.

Zaključno, u kontekstu hotelskih kapaciteta, smještajnih kapaciteta…, gradonačelnik vjeruje u izgradnju još jednog većeg hotela u Osijeku, jer kroz organizaciju brojnih manifestacija u Osijeku kapaciteti se brzo ispune, a tržište mora prepoznati priliku za izgradnju i profit.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)