26. studenoga 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ministar ima ideju! Sudjelovanje građana u zaduženju države! Mogli bi ‘kupovati’ državne obveznica!?

2 min read
Pojednostavljeno, značilo bi to da za 'nečega 100', ako država da kamatnu stopu od 2-3%, nešto možete i 'ušićariti', dočim bi tih istih 'nečega 100', u banci 'a vista' naraslo za par 'lipica' u okviru godinu dana.

Sudjelovanje građana u zaduživanju nije participiranje u financiranju, nisu samodoprinosi i slično, već mogućnost da oni koji, eventualno, imaju novca, bolje prođu kupovanjem državnih obveznica nego da im novac na računima ‘a vista’ skuplja 0% kamata. Naime, u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada gostovao je ministar financija Marko Primorac i iznio ideju.

– Radi se o modelu koji nije povijesno nov, ali se dugo nije koristio u Hrvatskoj, pa razmatramo jel bi bilo dobro nešto takvo ponovno koristiti – kazao je uvodno za Hrvatski radio ministar Primorac, dodajući da u Vladi i državi razmišljaju o omogućavanju intenzivnije participacije građana u izdavanju nekakavih obveznica, potencijalnim novim zaduženjima

– …zbog činjenice što je likvidnost bankovnog sustava prilično visoka, razina depozita značajna, a kamatne stope na depozite su niske. Ako se dogodi da na vanjskim tržištima, gdje bi se mi trebali zaduživati, kamatne stope budu 5, 6 ili više posto, a s druge strane građanima se plaćau 0% na depozite u bankama, tu smo vidjeli mogućnost da građanima omogućimo da participiraju na tom tržištu – rekao je nadalje ministar Marko Primorac.

Pojednostavljeno, značilo bi to da za ‘nečega 100’, ako država da kamatnu stopu od 2-3%, nešto možete i ‘ušićariti’, dočim bi tih istih ‘nečega 100’, u banci ‘a vista’ naraslo za par ‘lipica’ u okviru godinu dana. Da, državne obveznice se naplate, samo je bitan rok.

Foto: Pixabay (ilustracija)