26. studenoga 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Aktivacija dostupna i u Osijeku! Putovnice i vozačke sada moguće dobiti na kućnu adresu!

2 min read
Cilj aplikacije smanjiti je administraciju i olakšati građanima pristup javnim uslugama.

Građanima Hrvatske bit će od srijede olakšano dobivanje putovnica i vozačkih dozvola – digitalnim putem građani će moći predati zahtjev i zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu. Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost pozvali su u srijedu građane da aktiviraju Certiliu – mobilni digitalni identitet hrvatskih građana za pristupanje javnim uslugama putem portala e-građani. Predstavljena je mobilna aplikaciju Certilia putem koje će, uz navedeno predavanje zahtjeva za putovnicu i vozačku dozvolu i njihovu dostavu na kućnu adresu, biti moguće prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić i koristiti ostale usluge sustava eGrađani.

Kako bi građani mogli koristiti aplikaciju, potrebno je aktivirati eOsobnu i zatražiti mobilni identitet. EOsobna mora se aktivirati bez obzira imaju li građani novu ili staru osobnu iskaznicu, a moguće ju je aktivirati i u Osijeku na mobilnom kiosku policijske uprave, na FERIT-u i kampusu te na mobilnim kioscima policijskih uprava Bjelovar, Čakovec, Pula, Karlovac, Koprivnica, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Vinkovci, Zadar, Zagreb, PP Velika Gorica i kampusu Algebre u Zagrebu.

Još jedna od pogodnosti koju će Certilia omogućiti građanima korištenje je mobilnog digitalnog ideniteta i potpisivanje dokumenata koje će imati jednaku pravnu snagu kao vlastoručni potpis.

Cilj aplikacije smanjiti je administraciju i olakšati građanima pristup javnim uslugama, naglašava AKD, a projekt je financiran u sklopu inicijative NextGenerationEU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Foto: Pixabay (ilustracija)