5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Otkrivena nova i otpornija podvarijanta Omikrona! Prijavljena već u 47 zemalja!

2 min read
Svjetska zdravstvena organizacija prozvala je BA.2.75.2 podvarijantom omikrona BA.2.75., a znanstvenike najviše zabrinjava njegova otpornost.

Najnovija podvarijanta omikrona, BA.2.75.2, širi se brzo, posebice u Indiji, a već je uspjela izbjeći imunološki odgovor nastao cjepivom i gotovo nijedan trenutno dostupan lijek ne može je neutralizirati, piše N1. Glavni je problem u kontroliranju virusa, prema zdravstvenim stručnjacima, njegova sposobnost mutiranja u zaraznije i opasnije varijante, a podvarijanta BA.2.75.2 dosad prijavljena je u 47 zemalja.

Svjetska zdravstvena organizacija prozvala je BA.2.75.2 podvarijantom omikrona BA.2.75. koji je trenutno pod nadzorom, a podvarijanta je pokupila tri dodatne mutacije iz BA.2.75, od kojih su dvije gdje se virus veže na ljudske stanice kako bi ih zarazio.

Prema studijama švedskih i japanskih znanstvenika objavljenim u rujnu, ova odstupanja pomažu novoj varijanti da izbjegne gotovo sve trenutno dostupne i odobrene lijekove, osim bebtelovimaba i nekih od antivirusnih tretmana: remdesivira, molnupiravira i Paxlovida. Bebtelovimab se putem infuzije daje osobama koje imaju blage i umjerene simptome covida-19, a koje imaju veliki rizik od razvoja teže bolesti. Međutim, nema jamstva da virus neće razviti mutacije kako bi ga izbjegao.

Znanstvenici su zaključili da ova podvarijanta “efikasno izbjegava trenutni imunitet, protutijela, u populaciji” i “predstavlja najotporniju varijantu karakteriziranu do danas.”

Budući da studije još nisu dovršene, trenutno nije jasno koliko cjepiva djeluju protiv varijante BA.2.75.2. U ranijim studijama varijante BA.2.75 rezultati su bili ohrabrujući. Iako su razine protutijela koja se bore protiv varijante BA.2.75 više od četiri puta niže od razina protutijela koja se bore protiv izvornog virusa među ljudima cijepljenim Moderninim cjepivom, i dalje su učinkovite. Rezultati studija koje su u tijeku, a financiraju ih i Moderna i Nacionalni instituti za zdravlje, očekuju se u listopadu.

Zdravstveni dužnosnici trebali bi pratiti slučajeve zaraze ovom podvarijantom, ne bi li se na taj način spriječilo njezino širenje.

Foto: Pixabay (ilustracija)