29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sindikat biciklista MUP-u: Besmisleno je kažnjavanje biciklista koji padnu sami i ne ugroze nikoga!

2 min read
Zbog svega navedenoga, upućen je dopis MUP-u u kojem Sindikat biciklista traži...

Sindikat biciklista na svojim je mrežnim stranicama obavijestio javnost o zahtjevu prema MUP-u za promjenom prakse u radu policije, a koji se tiče postupanja prema biciklistima, prenoseći paralelno i sadržaj svoje analize prometnih nesreća s biciklistima kao sudionicima. Analizu su napravili u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Vukovaru, stoji na mrežnim stranicama Sindikata.

Sindikat je prikupio podatke mjerodavnih Policijskih uprava, o ukupnom broju nesreća, podatke o broju poginulih i ozlijeđenih biciklista, korelirajući to i s provedenim respresivnih akcijama za svaku od godina koje su uključene u analizu. Sindikat veli kako represivne akcije ne uspijevaju zaustaviti trend porasta broja nesreća. Nadalje, dodatnom analizom primjetno je, dodaju iz Sindikata, da razlog izostanka učinka akcija, koje se provode od strane policije, leži i u pogrešno usmjerenom djelovanju – ‘koje je usmjereno prema biciklistima koji čine beznačajne prekršaje, kod kojih su posljedice neznatne i ne zahtijevaju osudu kroz izricanje kazne’…, piše među ostalim Sindikat.

– Još jedan primjer trošenja resursa, financijskih i ljudskih, je i podnošenje optužnih prijedloga protiv biciklista koji padaju s bicikla i ozlijede se, a da pritom ne ugroze druge sudionike u prometu… – navode na stranicama Sindikata, dodajući kako razumiju da je to sa stajališta Zakona prometna nesreća, ali da je besmisleno i kazniti osobu koja je pala sama, koja nije ugrozila nikoga…

– Prekršajni sud u Osijeku donio je presudu kojom se biciklisticu oslobodilo optužbe: “Iz navedenog je evidentno (…) nije ugrozila druge sudionike u prometu, već samo sebe obzirom da nema podataka da bi njezinim postupanjem bio ugrožen i NN vozač bicikla. Stoga i Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je stupanj ugrožavanja i povrede javnog poretka u konkretnom slučaju neznatan, te nema potrebe da počinitelj bude kažnjen, zbog čega su u cijelosti ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu instituta beznačajnog prekršaja.” – navode iz Sindkata kao primjer, dodajući još jedan i iz Zagreba.

Zbog svega navedenoga, upućen je dopis MUP-u u kojem Sindikat biciklista traži…

1.     Primjena članka 24a. Prekršajnog zakona (beznačajan prekršaj) u slučajevima kada se radi o padu vozača bicikla prilikom kojeg nije došlo do materijalne štete ili ozljeda drugih sudionika u prometu.
2.     Primjena članka 24a. Prekršajnog zakona (beznačajan prekršaj) u slučajevima kada vozač bicikla krši članak 112. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a pritom ne ugrožava druge sudionike u prometu.
3.     Usmjeravanje represivnog djelovanja policije na prekršaje vozača bicikala koji nisu propisno osvijetljeni noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Foto: Pixabay (ilustracija)