28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ne propustite djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz naših krajeva…

1 min read
I zgodno je ne propustiti ju, budući da će sljedeća biti vidljiva tek '25. godine, ali također jedva zamjetna. Malo 'bolja', zanačjnija, tek '26

Kada mjesec ‘stane’ između nas i Sunca dogodi se pomrčina Sunca. Ili djelomična pomrčina. Kako navode iz N1, u jednoj godini se dogode dvije pomrčine vidljive na nekom području na Zemlji, najviše pet, ukupno. Značajnija djelomična pomrčina vidljiva iz naše zemlje bila je ’15. godine, odnosno ’21., ali tada jedva zamjetna. Pa ipak, pred nama je skora djelomična pomrčina, vidljiva iz Hrvatske.

I zgodno je ne propustiti ju, budući da će sljedeća biti vidljiva tek ’25. godine, ali također jedva zamjetna. Malo ‘bolja’, zanačjnija, tek ’26

Dakle, djelomična pomrčina Sunca bit će 25. listopada ’22. godine. Počet će u 11:20 sati, maksimum doseći u 12:21, a završiti u 13:24.

– Mjesec će svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko 1/3 Sunca, a djelomična pomrčina će trajati 2 sata i 3 minute – govori za N1 Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Usput, zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva bila je 1961. godine, a sljedeća će biti vidljiva iz naših krajeva tek 2081. godine.

Sa 120 godina razlike između te dvije pomrčine, većina nas nije vidjela prethodnu, a neće ni novu.

Foto: Pixabay (ilustracija)