17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Napunili smo se!? Hrvatska ima plina više nego što inače trošimo tijekom zime!

1 min read
Ukupna godišnja potrošnja plina u nas iznosi 2,9 milijardi kWh.

Sve su prilike, za zimu smo spremni. Skladište prirodnog plina je na 98% popunjenosti, kažu iz Vlade RH. Iz Vlade poručuju da je Podzemno skladište plina Okoli gotovo potpuno napunjeno.

– Danas mogu reći ovdje s osobitim zadovoljstvom da smo mi praktično s današnjim danom na 98% kapaciteta, znači pitanje je dana kada ćemo ga napuniti 100%, kada unutra neće stati više ništa, i bit će spremno za sezonu – istaknuo je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a govoreći o napunjenosti skladišta Okoli prirodnim plinom.

– Hrvatska ima jednu od najboljih infrastrukturnih situacija unutar članica Europske unije. To je situacija koja daje jednu veliku sigurnost hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim kućanstvima da će imati dostatno plina – rekao je doc. dr. sc. Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Inače, 23. rujna je rečeno kako smo bili na oko 3,75 milijardi kWh plina, što je bilo oko 90% kapaciteta. Ili točnije, skladište je bilo na 3.745.853.878 kWh plina, odnosno točno 87%. Ukupna godišnja potrošnja plina u nas iznosi 2,9 milijardi kWh.

Foto: Pixabay (ilustracija)