5. prosinca 2022.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pište, cvile, napadaju stoku u čoporu: Čagljevi maltretiraju stanovnike osječkog prigradskog naselja…

2 min read
- Ne možeš spavati od njih. To je činjenica. To tako bude jako, pište k'o djeca. To se uplašiš... - govori za HRT i Marijan Marić.

Podravlje i obližnja baranjska mjesta mjesecima imaju nemirne noći, uplašene stanovnike, piše danas i javlja HRT, dodajući kako su razlog i uzrok tome, kao i uginuloj stoci – čagljevi.

Mirko Janjić iz Podravlja progovorio je za HRT, kazavši kako je u godinu dana ostao bez polovice ovaca, dočim se ostale boji pustiti na ispašu. Imao je, kaže, 15 ovaca, a sada je na 8. Sinoć mu se, dodaje, jedna jedva izvukla pod napadom.

Kaže kako su mještani u strahu, osluškuju noću neugodne zvukove…

– Ne možeš spavati od njih. To je činjenica. To tako bude jako, pište k’o djeca. To se uplašiš… – govori za HRT i Marijan Marić.

Domin Stanušić, predsjednik Lovačkog društva Mursa, Osijek, kaže kako takvo što još nije zabilježeno u Hrvatskoj, da je broj čagljeva narastao do mjere da su potjerali lisice. Lovci ih odstrijele, no to ne rješava problem. Privlači ih miris bačene hrane, a i napuštene zgrade. Tu se skrase, obitavaju…

– U Hrvatskoj živi jedna podvrsta zlatnog čaglja, koji je rasprostranjen u južnim primorskim predjelima, osobito na poluotoku Pelješcu, gdje ga se često može vidjeti u ranim jutarnjim satima kako se neometano šeta vinogradima. Ratna zbivanja i učestale eksplozije tijekom Domovinskog rata vjerojatno su nagnale Čagljeve na prijelaz preko rijeka Save i Kupe, te ih se stoga danas sve više susreće i nizinskim predjelima a osobito u Slavoniji. Ove divlje zvijeri nerijetko rade velike štete poljodjelcima, poglavito u zimskom razdoblju kada dolaze do samih naselja u potrazi za hranom. Ljudi ih često mijenjaju s lisicom, premda joj ne sliče u tolikoj mjeri jer su osjetno veći i sivije su boje slične vuku – stoji zapisano na Wikipediji.

Foto: Pixabay (ilustracija)