28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Preokret! Potrošnja dizelaša, benzinca i električnog auta od 130 KS na 1.000 km: Struja najskuplja!?

2 min read
Valja napomenuti i to da su Talijani računali punjenje električnog automobila kod kuće. Na javnim punionicama još je skuplje, dodaje Jutarnji.

Nema ni tjedan dana kako je Europska unija najavila zabranu prodaje novih automobila s unutarnjim izgaranjem od 2035. godine. Cijela se nacija uhvatila za glavu i pitala gdje ćemo puniti svoja buduća električna vozila, a sada stiže i novo pitanje. Naime…

Kako piše Jutarnji list, talijanski mediji napravili su računicu… Rast cijena električne energije postavlja pitanje isplativosti, štoviše – je li uopće potrošnja elektirčnog automobila jeftinija od benzinca ili dizelaša. Njihova kalkulacija u tri varijante kaže – praktički i ne. Posebno ne kod najčešćih automobila.

Izračun talijanskog portala Facile.it, specijaliziranog za zaštitu potrošača, kaže kako je danas cijena punjenja električnog automobila za 160% veća no prije godinu dana, da je lanjski trošak punjenja bio manji za 50 do 70% posto u odnosu na benzince i dizelaše. A sada…

Analizirali su tri različita automobila u električnim, dizelskim i benzinskim verzijama, s potrošnjom koja je deklarirana, uzimajući u obzir aktualne cijene struje i goriva.

Na prijeđenih 1.000 kilometara s automobilom snage od 100 do 136 KS, dizelaš će potrošiti 71 euro, benzinac 83 eura, a automobil na struju 85 eura. Opa!

Kada je riječ o vozilima snage od 130 do 150 KS, dizel na 1.000 kilometara troši 77 eura, benzinac 88, a električni automobil 80 eura.

Tek kod automobila od 249 do 286 KS dizelaš troši 108 eura, benzinac 124, a električni automobil 99.

Valja napomenuti i to da su Talijani računali punjenje električnog automobila kod kuće. Na javnim punionicama još je skuplje, dodaje Jutarnji.

Foto: Pixabay (ilustracija)